Поддръжката на Windows 7 изтече

Все още около 400 милиона потребители по цял свят работят с Windows 7
(снимка: Microsoft)

Microsoft прекратява от днес разширената поддръжка на операционната система Windows 7 за обикновени потребители. От 15 януари на цял екран ще излизат предупреждения за рисковете от използване на остарялата платформа.

Windows 7 излезе преди повече от десет години – на 22 юли 2009 г. Според статистиката обаче, все още около 400 милиона потребители от цял свят работят с тази операционна система.

От април миналата година Microsoft предупреждава потребителите за предстоящата „смърт” на Windows 7 и им предлага да преминат към Windows 10 с подсещания, които се появяват на десктопа.

Но от утре, 15 януари 2020 г., системата ще започне да показва предупреждения на цял екран с описание на рисковете от използване на Windows 7 Service Pack 1 след прекратяване на поддръжката. Този нов подход всъщност бе въведен с декемврийската актуализация на Windows. Остава, разбира се, бутонът „Не ми напомняйте повече”.

И след 14 януари потребителите ще могат да използват Windows 7. Но това ще бъде свързано с повишени рискове, тъй като системата няма да получава повече актуализации за сигурност. Функционалните ъпдейти за Windows 7 спряха още през януари 2015 г.

Бизнес и корпоративните потребители на Windows 7 ще могат да разчитат на поддръжка до януари 2023 г. срещу допълнително заплащане.

Безплатният ъпгрейд от Windows 7 до Windows 10 изтече на 29 юли 2016 г. Оттогава желаещите да обновят системите си трябва да платят 120 долара. На практика обаче мнозина успяват да ъпгрейдват безплатно.

Microsoft препоръчва на потребителите да не обновяват Windows 7 до Windows 10 на старите си компютри, а да си закупят нов компютър. Компанията се аргументира с факта, че през последните осем години компютрите забележимо се подобряват и поевтиняват, а някои компоненти и драйвери на по-стари машини може да не работят правилно в Windows 10.

Междувременно, Google обяви, че ще запази пълната поддръжка на Chrome за Windows 7 поне още 18 месеца – до 15 юли 2021 г. Това решение на интернет компанията несъмнено ще даде повече спокойствие на потребителите, повечето от които ползват именно браузъра Chrome.

Коментари по темата: „Поддръжката на Windows 7 изтече”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ще бъда кратък – *****Т 🙂

  2. W10 hater

    Демек, безплатния ъпгрейд (известен още като “даунгредй 10) към 10-ката все още ще е активен

  3. W10 hater

    Днес обнових един много стар DELL с пиратски Windows 7 Ultimate, който имаше дори лепенка, че е сертифициран да работи с XP. Ъпгрейдна успешно и запаси файловете и програмите. На куп, успешно се самолицензира и сега има лицензиран официален Windows 10 Pro лицензиран от МикроМеките с digital entitlement

Коментар