Apple се устремява към 2 трилиона долара

Apple отстъпва по пазарна капитализация само на петролния гигант Saudi Aramco
(снимка: Apple)

Apple ще достигне 2 трилиона долара пазарна капитализация много бързо, но вече има компания, която струва толкова, макар че тя не е свързана с ИТ бизнеса, отбелязват анализатори.

Купертинският ИТ гигант първи достигна пазарна капитализация от 1 трилион долара. Впоследствие Apple загуби и възстанови лидерската си позиция. Сега капитализацията на компанията е 1,38 трилиона долара, в резултат на поскъпване на акциите й през последните шест месеца.

От конкурентите на Apple в лицето на Alphabet (под чиято шапка оперира Google), Amazon и Microsoft най-близо е софтуерният гигант от Редмънд, чиято пазарна капитализация в момента възлиза на 1,25 трилиона долара.

Анализатори от Wedbush вярват, че Apple първа сред лидерите на ИТ пазара ще достигне пазарна капитализация от 2 трилиона долара и това ще се случи до края на следващата година. Фактор, който ще осигури необходимия растеж на Apple, e очакваното пускане на смартфони с поддръжка на 5G тази есен.

В по-общ план обаче Apple трудно ще се наложи като абсолютен лидер сред всички публични компании. В края на миналата година на борсата излезе Saudi Aramco – петролният гигант от Саудитска Арабия. Капитализацията на тази компания вече е около 2 трилиона долара.

Коментар