Китай изпревари САЩ по ръст на патентите

Китай е най-бързо развиващата се технологична страна в последните няколко години
(снимка: CC0 Public Domain)

Регистрациите на патенти от китайски компании в САЩ са се увеличили с 34% през миналата година. Страната демонстрира най-висок ръст от всички останали по този показател, според репортаж по темата на China Daily.

Патентите в САЩ достигат рекордно голям брой през 2019 г. – регистрирани са 333 530 патента. За сравнение, през 2018 г. ръстът в броя на патентите е бил 15%, сочи статистиката.

На китайските компании се падат 16 900 патента, или с 34,14% повече спрямо 2018 г. Патентите на американски компании са увеличават с 15,95% на годишна база, като по този показател САЩ отстъпва на своя азиатски конкурент.

Като цяло, американските компании притежават 49% от патентите в САЩ, регистрирани през 2019 г. След тях се нареждат компаниите от Япония и Южна Корея, а Китай заема четвърто място, измествайки Германия.

Според анализаторите, Китай е най-бързо развиващата се технологична страна в последните няколко години. Новите патенти се отнасят главно до технологичния сектор.

Прави впечатление изкачването на Huawei с 6 позиции – компанията вече заема 10-то място по брой регистрирани патенти в САЩ, а BOE Technology се издигна с 4 позиции до 13-то място.

Коментар