Alphabet надхвърли 1 трилион долара

Бизнесът на Google изведе Alphabetдо списъка на компаниите „трилионери”
(снимка: Google)

Alphabet, компанията-майка на Google, се присъедини към клуба на трилионерите. Пазарната стойност на холдинга прескочи бариерата от 1 трилион долара, предаде Ройтерс.

По-рано три други американски ИТ компании прескочиха 1 трлн. долара – това са Apple, Amazon и Microsoft. В останалия свят само саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco струва повече от 1 трилион долара, като пазарната й стойност вече приближава 2 трилиона долара.

В миналото основателите на Google многократно публично са изразявали загриженост относно зависимостта на компанията от рекламата. Лъвският дял в приходите на Alphabet идва именно от онлайн реклама (до 84%).

През 2006 г. Google придоби изключително успешно YouTube. И днес, както преди 10 години, приходите на Alphabet (Google) продължават да растат със завидни темпове от 20%. В същото време компанията държи само 10-15% от световния рекламен пазар, което означава, че е налице повече от впечатляващ потенциал за растеж.

Именно този потенциал е с най-голяма привлекателност за инвеститорите. Те не се страхуват от многобройните съдебни спорове на Google с антимонополните власти на много страни, включително САЩ. Акциите на Alphabet поскъпнаха с около 1% веднага след новината за преодоляване на 1 трилион долара.

Въпреки всички атаки срещу американските ИТ гиганти, те увеличават тежестта си на световния пазар. Преди пет години общата стойност на гореспоменатите американски ИТ лидери (включително Facebook, чиято капитализация достига 631 милиарда долара) възлизаше на 11% от стойността на компаниите от списъка S&P 500, или 3,5 трилиона долара. Днес цената на петте гиганта е 5,3 трилиона долара, или 17% от стойността на компаниите от индекса S&P 500.

Няма съмнение, че този процес на поскъпване ще продължи, като се има предвид, че стойността на информацията расте, както и нейните обеми.

Коментар