Изкуствен интелект дава рецепта по снимка на ястие

Изкуственият интелект започва да навлиза и в приготвянето на храните
(снимка: CC0 Public Domain)

Експерти по изкуствен интелект от Facebook създадоха система, която може да генерира рецепта, като анализира снимка на готовото ястие. Анализът отнема само няколко секунди, а резултатът е списък на съставките и стъпките, необходими за приготвяне на ястието.

Въпреки че системата не може да разбере от снимката на конкретен пай какъв вид брашно се използва в него и каква е била точната температура на фурната при печене, ястието, приготвено по рецептата на AI ще бъде много сходно с оригинала (и вкусно), отбелязва CDR Info.

Системата разчита на компютърно зрение за извличане на информация от цифрово изображение. Тя включва две невронни мрежи: едната определя съставките, а другата разработва рецептата – по-точно, намира подходяща рецепта в база данни, която използва подмножество на Recipe1M (около 350 000 от общо 1 милиона рецепти).

Благодарение на обширната база, изкуственият интелект прогнозира присъствието в рецептата дори на онези съставки, които не се виждат на снимката – например, захар или канела. За това се използва знанието кои съставки често се появяват заедно.

Твърди се, че системата надминава обикновената търсачка както по идентифициране на съставките, така и по създаване на достоверни рецепти. Въпреки че разработката има изследователски характер, тя е част от по-широк проект, насочен към обучението на компютрите да виждат и разбират света.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект дава рецепта по снимка на ястие”

добавете коментар...

  1. ха

    Как ли разпознава горчица от картофено пюре? А… Те са с почти еднакъв вкус според АИ-то на тази система и объркването им не е фатално.

  2. Бачо Кольо

    Скоро очакваме рецепта по ла9но.

  3. Anonymous

    Направо да го сготвя!

Коментар