ЕК да спре патентните тролове, настояват ИТ гиганти

Европейската патентна система не работи правилно, смятат група ИТ компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Група от 35 компании и индустриални организации, включително Apple и Microsoft, изпрати писмо до Европейската комисия, с което призовава Брюксел да действа срещу така наречените патентни тролове – фирми, които купуват патенти с надеждата да получат печалба чрез лицензи или съдебни дела.

Според авторите на писмото, патентните тролове задушават иновациите. Групата призова Тиери Бретон, новия комисар по надзора върху индустриалната политика и технологиите, да разработи строги правила, за да не позволи на троловете да си „играят със системата”, отбелязва Patently Apple.

По-специално, групата настоява съдилищата на ЕС да предприемат по-мек подход, изтъквайки че в миналото съдиите са налагали пълна забрана за продажба на продуктите, когато бъде установено, че е нарушен само един патент.

Патрик Оливър, изпълнителен директор на IP2Innovate (една от индустриалните групи, подписали писмото), коментира: „Опитът на нашите компании-членове показва, че европейската патентна система не работи правилно и подкопава способността на Европа да се конкурира в областта на високите технологии на глобалния пазар”.

Дълги години САЩ бяха благодатно ловно поле за патентни тролове, тъй като в случай на нарушение съдилищата бързо издаваха разпореждания. Но през 2006 г. Върховният съд прие по-висок праг на нарушенията, водещи до съдебни забрани.

Коментари по темата: „ЕК да спре патентните тролове, настояват ИТ гиганти”

добавете коментар...

  1. :)

    ‘начии, не виждам разминаване между желанията на корпорациите и първите два коментара.

    Просто ЕС/ЕК трябва да спре патентните тролове … което включва и корпорациите.

    Въобще, патентната система е жестоко сбъркана и неадекватна. Самата система трябва да загине.

  2. Абсолютно иронично

    Работих 5 месеца за един от гигантите (и напуснах) – IBM. Абсолютен патентен трол и змей – генерира над 8000 патента годишно – повечето са за абсолютни глупости, и точно като трол, се надява някъде да се отвори пролука и после да цоца чрез патентни такси или дела. С очите си виждах, че се патентоваха абсолютни глупости, за които нито един нормален човек (европеец) би си помислил, че някой може да патентова или използва. Всеки служител има собствена страница в един портал, и освен обичайните данни като име, адрес, роля, контакти и др, имаш информация за това колко патента си успял да генерираш на змея… смях…

  3. Той

    Същите тези ИТ-гиганти се съдят всеки месец помежду си за нарушени патенти. Не е ли иронично?

Коментар