Български екип създаде иновация в големите данни

Нов продукт, създаден от български екип, облекчава работа с големи данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Български програмисти създадоха продукт, който обещава скок в мултиоблачния и хибридния облачен анализ на големи данни. ИТ специалистите са част от екипа на AtScale у нас, а тяхната разработка актуализира платформата на американската софтуерна компания.

Изграждането, архитектурата, автоматичното и ръчното тестване на AtScale 2020.1 са извършени изцяло в България, съобщиха от компанията. За първи път новата версия на платформата е поверена само на българските инженери, като по този начин е изпълнена амбицията на базираната в Силициевата долина компания до края на 2020 г. да изгражда 60% от софтуера си в технологичния център в София.

Atscale твърди, че „предефинира традиционната виртуализация на данни като интегрира адаптивни алгоритми за анализ на данните, осигурява защитен достъп до хранилищата, намалява изчислителните разходи 10 пъти, подобрява времето за изпълнение на заявките 12,5 пъти, увеличава броя на паралелните потребители 61 пъти”.

„AtScale 2020.1 е важна стъпка от дългосрочната ни визия да предоставим интелигентна виртуализация на данни за всеки бизнес. И „виновниците” за този изключителен продукт са хората ни в София”, заяви изпълнителният директор на компанията – Крис Линч.

Когато преди 1 година стъпи за първи път в България, AtScale обеща, че екипът у нас ще работи наравно с екипите в Калифорния и Бостън и, че ще изгражда продукт от началото до самия му край, припомни продуктовият директор на компанията Матю Беърд.

Технологиите на AtScale за моделиране на данни и кеширане на заявки осигуряват бързодействие и облекчават предизвикателствата на традиционните подходи за работа с големи данни (Big Data). В подобренията е включен и  каталог от виртуални кубове, който предоставя опростен и лесен достъп до различни модели данни, които могат да бъдат „преизползвани” от потребителите.

„Получихме шанса да създаваме продукт с характеристики и функционалности от световен мащаб. Всеки ден работим върху едни от най-интересните технологични предизвикателства в облака, изкуствения интелект и машинното обучение, които променят пазара за анализ на големи данни”, разказа Димитър Манев, DevOps Lead в софийския екип на AtScale.

Компанията е привлякла 30 разработчици у нас, като е амбицирана да удвои екипа до края на 2020 г. За три години след отваряне на софийския си офис AtScale ще инвестира в него 25 млн. долара, подчертаха от американската фирма.

Коментар