Анализатор: Huawei трудно ще наложи Google Play алтернатива

Huawei е готова да финансира щедро разработчиците на мобилни приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

На неотдавнашна конференция в Лондон Huawei обяви програма за поддръжка на разработчици на софтуер. Компанията обеща да плати 20 милиона паунда (около 26 милиона долара) на британски и ирландски програмисти, които създават приложения за мобилната платформа Huawei Mobile Services (HMS).

Въпреки щедрото предложение на китайския производител на смартфони, анализаторът Бен Ууд от CCS Insight се съмнява, че опитът на Huawei да създаде алтернатива на Google Play Store ще успее, пише ZDNet.

Компанията се намира в трудна ситуация и няма друг избор, освен да привлича разработчици по всякакъв начин. След като през май 2019 г. Министерството на търговията на САЩ включи Huawei в т.нар. „черен списък” с дружества, на които американските компании нямат право да продават компоненти и софтуер без специално разрешение, Google ограничи използването на операционната система Android на Huawei устройства.

Компанията запази достъп само до отворената версия на Android, в която липсват популярни услуги на Google като Play Store, Maps, YouTube и др. В новите си модели смартфони като Mate 30, както и в бъдещите си устройства, Huawei вече трябва да използва собствена платформа.

Huawei действа доста ясно и праволинейно: тъй като Google не разрешава използване на нейните приложения, компанията реши да ги създаде самостоятелно, коментира Бен Ууд. Huawei трябва да привлече разработчици и да убеди, че има своя прилична алтернатива на всички приложения, които са достъпни на телефоните на други производители. Компанията не крие факта, че за да постигне тази цел, разчита на пари, отбеляза анализаторът.

Такава стратегия обаче не гарантира успех. На пазара на смартфони редица компании многократно са се опитвали да се конкурират с двете доминиращи платформи – Android и iOS, но не са постигали желания резултат. Бен Ууд дава за пример фиаското на Windows 10 Mobile, BlackBerry и Tizen OS на Samsung.

„Huawei е в много сложна ситуация. Честно казано, докато са в черния списък, мисля, че трудностите ще продължат… Силно се съмнявам, че Huawei ще може да се сдобие с повечето от необходимите приложения”, казва експертът, но добавя, че компанията няма друг избор и ще продължи своята глобална кампания за привличане на разработчици.

Коментар