ERP решенията с най-голям дял в софтуера за промишлеността

Дейността на съвременните предприятия се базира изцяло на данните
(снимка: CC0 Public Domain)

Промишлените предприятия са изразходвали около 18 милиарда долара за софтуер през миналата година, според доклад на ABI Research. Прогнозата сочи, че през 2024 г. тези разходи ще нараснат до над 27 милиарда долара.

Говорейки за значението на данните за съвременните предприятия, Майкъл Ларнър, анализатор от ABI Research, отбелязва, че буквално всичко се базира на тях – от доставката на суровини и оптимизирането на производствените линии до връзките с клиентите и крайните потребители.

В допълнение, технологиите за изкуствен интелект и машинно обучение разширяват аналитичните възможности на приложенията и помагат да се планират бъдещи сценарии за предприятията.

Като основни приложения за промишлени предприятия изследователите посочват: ЕRP (планиране на ресурсите на предриятието), MES (автоматизирани системи за управление на производството), MOM (софтуер за управление на производствени операции), PLM (управление на жизнения цикъл на продуктите), Inventory Management (управление на складовите запаси), CRM (управление на взаимоотношенията с клиенти) и Demand Planning (планиране на търсенето).

Най-голям дял на разходите за промишлен софтуер – над 50% – се пада върху ERP системите, които позволяват на клиентите да наблюдават активността на производствените линии, да оценяват изпълнимостта на поръчките, а също така да автоматизират много помощни функции.

В същото време MES е най-бързо развиващата се категория, положителната динамика на която се осигурява от желанието на предприятията да оптимизират работата на отделно оборудване и производствената линия като цяло. ABI вярва, че разходите за този тип индустриален софтуер ще се увеличават средно с 13,5% годишно и в края на прогнозния период ще достигнат 2,3 милиарда долара.

В списъка с водещи разработчици на софтуер за индустрията анализаторите посочват ​не само гиганти като Oracle, Salesforce и SAP, но и компании с богат производствен опит като ABB, GE и Honeywell. Списъкът включва също Dassault Systèmes и Siemens, както и стартиращите компании Katana и Archdesk, които си сътрудничат с по-малки производители.

Коментари по темата: „ERP решенията с най-голям дял в софтуера за промишлеността”

добавете коментар...

  1. Недоволен

    Защото си нямат Наредба 18 за касовите апарати.

Коментар