Илон Мъск мечтае да праща по 3 кораба на ден към Марс

Въпреки недружелюбния си климат, Марс изкушава хората да я колонизират
(снимка: CC0 Public Domain)

Интересна дискусия се разрази в профила на Илон Мъск в Twitter относно плановете на неговата компания SpaceX за колонизиране на Марс. Идеите на нашумелия предприемач са твърде амбициозни, а времето ще покаже дали могат да се осъществят.

По-рано Илон Мъск говореше за изпращане на първия пилотируем кораб към Марс още през 2018 г. Подобна мисия се оказа невъзможна, но сега шефът на SpaceX отива по-далеч, разкривайки планове за колонизация на Червената планета.

Неговият проект Starship предвижда редовни полети до Марс. Нещо повече, ракетите ще летят до набелязаната за колонизация планета с честотата на някои междуградски автобуси – по три на ден!

При подобна интензивност, получаваме около 1000 изстрелвания на Starship годишно, което ще позволи на човечеството да доставя по около 100 000 тона товар на Марс за една година.

Мъск подчертава, че този аспект е един от най-важните по отношение на разширяването на човечеството до съседните планети, тъй като за колонизацията ще са необходими огромно количество различни материали, консумативи, оборудване и т.н.

Освен това Мъск вярва, че Starship е способен да транспортира по 100 000 души на Марс всяка година, като до средата на века броят на заселниците на Червената планета може да достигне 1 милион.

Но дори мечтите на Илон Мъск да станат технически възможни за реализиране, остава под въпрос дали ще се намерят толкова много желаещи да се преселят на Марс, рискувайки завинаги комфорта си на Земята.

Коментари по темата: „Илон Мъск мечтае да праща по 3 кораба на ден към Марс”

добавете коментар...

  1. ха

    Май фантазиите на Мъск са най-интересното и “смислено” нещо в този сайт. Но в тази статия нищо интересно не се представя като идея. Защо не каже, че вече планира пренесе и технологията hyperloop за ползване на червената планета?

  2. :o)

    Мисля, че в 21век с нашите технологични възможности,
    изпратените 100 000 човека на Марс , ще бъдат със смъртна присъда.

    Могат направо да ги пуснат в някоя пустия без изкуствен въздух и да ги приключват.

    Идиотските розови сънища на Мъск , могат да се сбъднат в рамките на живота му ,
    само ако намери лампата на Аладин.

  3. Унуфрий

    Не е ли по-разумно да се харчат милиардите за оправяне на околната среда отколкото за преместване на човешки тела из близкия космос?
    Но помнете ми думите, дори и да се изпратят хора на Марс, те ще обезумеят таю. Няма да обяснявам защо, но за майтап го запомнете и проверете след години дали се е случило така.

  4. 2028

    изпращане на първия пилотируем кораб към Марс още през 2018 г.

  5. Xaxa

    Само руснаци и комунисти сънувате. Да не са ви бръкнали на вас в г***?

  6. Иван

    Хванало го е разстройството тоя човек. Що не отиди той самия там, да менажира икономиката на Марс!

  7. Хакер

    Защо само промивате мозъците на хората с болните амбиции на този човечец. На Марс няма как да се преселят хора в близките 100-200 години. Няма някакви фундаментално нови разработки, които да помагат в тази насока. Едно е да пратиш роботче с дистанционно, друго е да създадеш среда за живот.

  8. k.y.p.

    Anonymous
    Марш в руската кочина, много ви бръкна в г*за бай Илън 😀

  9. мдам

    Аз предлагам, да има кораби до Марс на всеки кръгъл час. Така ще е най-удобно за хората, отиващи и връщащи се от работа. И да се направи една хубава автога… пардон космогара, с чешмичка и пейки, с кафененца и сладкарница, че да не се излагаме пред чужденци… пак пардон, пред земляните.

  10. Anonymous

    Този сайт защо не прекръстите на “Ибрикчиите на Илон”?

Коментар