Европа подготвя склад за Linux софтуер

Нов проект на Европейската комисия на стойност 4 милиона евро предвижда създаване на хранилище за софтуер с отворен код, стана ясно през седмицата.
Системата Osor (Оpen Source Observatory and Repository) ще позволи на страните-членки на съюза да споделят информация през публичния сектор. Osor се явява хранилище за общо ползване, в което администраторите ще обменят кодове и знания за отворения софтуер.
Реализацията на системата е поверена на белгийското поделение на компанията Unisys. Проектът цели да подобри възвръщаемостта на инвестициите в ИТ и да осигури по-висока съвместимост на различните приложения. Така ще се улесни работата по общи за всички страни проекти, като например системите за взаимно разпознаване на форматите за електронни ID карти, които варират в различните членки на съюза.
Osor е предназначен само за публичния сектор и ще обслужва 100 хиляди потребители. Проектът е разширение на съществуващия в момента портал Open Source Observatory на Европейската комисия.
Планът предвижда системата да влезе в действие към края на 2007 година. Очакваните проблеми на този етап са свързани с организационни и законови въпроси, тъй като проектът обхваща множество администрации с различни култури и бюджети.

Коментар