Защо и как да използваме GPS навигацията

Първоначалното предназначение на системата за позициониране GPS (Global Positioning System) е било да отговори на нуждите на военните. Впоследствие редицата предимства на технологията я налагат в бизнеса и живота на хората.

Малко история

В далечната 1973 година американското министерство на отбраната разработва нова система, предназначена за военни нужди. Мрежата Navstar GPS се състои от 24 сателита в орбита около земята и пет земни станции, следящи позицията на сателитите в пространството и експлоатационния статус. От 17 юли 1995 г. навигационната система се използва и от цивилното население.

За да дадат точна позиция, а в някои случаи и друга информация като средната и момента скорост на придвижване, посоката и пр., GPS устройствата получават данни от поне четири сателита. Това е така нареченият 3D fix и именно заради него GPS антените трябва да имат безпрепятствен поглед към небето.

Опериращата в момента GPS система работи с точност до 10 метра. Съвсем скоро се очаква да се появи и европейският отговор. Той е наречен Galileo и тръгва през 2010 година, като ще използва 30 сателита, за да осигури точност под 1 метър.

Как работи GPS

GPS системата комбинира знание за точното местоположение с планиране на маршрута. Технологията може да ви заведе до желаната цел, завой по завой, без излишни нерви в разчитане на картата или питане на случайните минувачи.

При първоначалното стартиране GPS устройството събира определена информация от сателитите, за да определи моментното ви местоположение. Това е така нареченият “студен” старт. В този момент устройството не разполага с никаква информация и трябва да открие разположението на сателитите в орбита и връзката между тях. Обикновено са необходими около 40-45 секунди, за да се достигне до 3D fix, но в някои случаи стартът може да отнеме и повече време, в зависимост от системата. След това обаче новото местоположение се засича само за около 4 секунди, тъй като вече са известни координатите на обекта и разположението на сателитите.
Когато има точните географска дължина и ширина, както и допълнителни данни за локацията, GPS устройството може да покаже информация върху картата, запаметена в него. Повечето GPS-и притежават 12-канален приемник, антена за прием на сигнал от сателитите и процесор за обработка на информацията.

Устройствата за навигация могат да бъдат разделени в три различни групи, според начина на използване: за кола (вградени), преносими и като функция на PDA.

В колата

В повечето случаи GPS технологията е интегрирана в развлекателната система на автомобила. Обикновено потребителят разполага с голям цветен дисплей, а в някои от моделите той е чувствителен на допир. По-скъпите устройства имат механизми за разпознаване на гласови команди, което елиминира необходимостта шофьорът да наблюдава дисплея. Също с цел безопасност по време на шофиране, някои от моделите не допускат въвеждате на данни или извършване на каквато и да е манипулация, докато колата е в движение. Най-правилното решение е водачът да остави контрола върху системата за навигация в ръцете на пасажерите, докато управлява автомобила.

Използването на GPS в колата дава много предимства, особено при чести пътувания из непознати места. Технологията обаче има своите недостатъци. Ако преминавате през гора, високи сгради или тунел, то тогава вероятността GPS устройството да загуби възможността за комуникация със сателитите е голяма. В повечето случаи, след като излезете от тунела, възвръщането на информацията става много бързо. Имайте предвид обаче, че ако вашият модел GPS устройство е по-слаб, ще му трябва повече време да засече нужния сигнал и дори може да ви се наложи да спрете.

Преносими системи

Тези устройства са по-достъпен вариант от вградените в автомобила. Основното им предимство е мобилноста, тъй като лесно и без никакви технически познания могат да бъдат пренасяни от една кола в друга. Също така работата с тях е по-лесна. Обикновено се монтират на таблото чрез специална стойка, идваща в комплекта. Тъй като се намират точно под стъклото, важно е да се убедите, че дисплеят им се разчита добре и при директна слънчева светлина.

По-скъпите модели разполагат с твърди дискове и предлагат голям брой карти. Докато по-достъпните модели имат слот за карти памет, в който предварително можете да заредите картата за мястото, към което сте се насочили. Има и модели с гласово насочване, както и такива, предназначени специално за мотоциклети – те са по-здрави и комуникират през Bluetooth с говорителя в каската, който служи за гласовата навигация.

PDA устройства

Ако търсите още по-голяма свобода и възможности, то тогава се насочете към PDA-базираните навигационни устройства. Те предлагат стандартните възможности на PDA плюс навигация и позициониране. Такива устройства, например, са Asus MyPal A636 и FSC Pocket LOOX N520.

Не е фатално, ако не сте предвидили нуждата от навигационни възможности, преди да купите своя персонален помощник. Много от производителите предлагат допълнителни устройства, които превръщат всеки PDA в мощна GPS портативна система.

Коментар