Интегрирани пакети за сигурност изместват соло решенията

Потребителите не искат повече да боравят с множество продукти за защита от Интернет заплахите. Все по-предпочитани стават интегрираните решения, които обединяват най-необходимите средства за сигурност, а именно антивирус, персонална защитна стена, антиспайуер и защита от неправомерен достъп. Тази тенденция отчитат и водещите анализатори на пазара, и експертите от големите компании за сигурност.

Според ново проучване на Forrester Research Inc., индивидуалните софтуерни решения за сигурност все още са най-използвани, но интегрираните пакети бързо набират популярност и скъсяват дистанцията. Основната причина клиентите да ги предпочитат е по-лесното им управление, а не по-ниската цена, установява проучването.

Обичайна практика в момента е компаниите да използват едновременно антивирусни средства на Symantec, McAfee, TrendMicro и Panda, както и множество продукти за защита от спайуер. Комбинирането на функциите за защита в един пакет би намалило значително натоварването на ИТ администраторите.

Различните средства за сигурност работят по-добре, когато са интегрирани в пакет от един производител. Освен че осигуряват по-комплексна защита, пакетите са и по-лесни за управление. Сигурността “всичко в едно” е икономически по-изгодна и като покупка, и като управление, отколкото подходът с множество самостоятелни продукти за защита, смятат от Forrester.

Защита “всичко в едно”
По-евтино решение
– Инвестицията в интегриран пакет за сигурност е по-изгодна отколкото закупуването на самостоятелни продукти за защита
Лесно управление
– Управлението на един пакет е далеч по-лесно и дава по-добри резултати отколкото на дузина отделни средства   
Компоненти на пакета
– антивирус (AV)
– антиспайуер (AS)
– система за откриване на неправомерен достъп (HIPS)
– персонална защитна стена (PF)

Последният писък в сигурността са системите за откриване на неправомерен достъп HIPS (hosted intrusion detection systems). Те решават проблема със заплахи, които преодоляват или заобикалят традиционната защита.

Неправомерният достъп обикновено се осъществява през уязвимости на операционната система от служители на компаниите или външни субекти, които по този начин придобиват неразрешени привилегии за контрол върху компютъра.

Функцията HIPS вече става част от интегрираните пакети за сигурност, наред с антивирус (AV), антиспайуер (AS) и персонална защитна стена (PF). Комплексните решения за малкия и среден бизнес (SMB) на водещите компании като Symantec, McAfee, TrendMicro и Panda включват всички тези елементи за защита, в различна степен. Цените на офис пакетите започват от около 250 долара за 5 лиценза и достигат близо $6800 за 100 лиценза.  

По данни на IDC, в момента Symantec държи 64% от $2-милиардния пазар на антивирусен софтуер за консуматорския и SMB сегмент, следван от McAfee с 15,7%, TrendMicro и Panda.

В следващите 2 години обаче антивирусният пазар ще загуби позиции за сметка на интегрираните пакети за защита, които ще излязат на преден план. Когато изтекат настоящите антивирусни контракти, компаниите няма да ги подновят, а ще купуват пакетни решения, прогнозират от Forrester.

Коментар