С етикети RFID ще следят хора по аерогарите

Британски инженер предлага нова технология за контрол на пътниците по аерогарите. Изобретението, което трябва да увеличи сигурността, се базира на радиочестотната идентификация (RFID).
Идеята на Пол Бренан от Университетски колеж в Лондон е по време на входната проверка (check-in) на всички пътници да се издават RFID етикети, чрез които персоналът по сигурността ще може да наблюдава трафика на хора из аерогарата.
Тестове на проекта, известен като Optag, започват следващия месец на едно летище в Унгария. Ако резултатите са успешни и някой се заеме с технологията, до две години RFID системата може да се въведе в аерогарите.
Целта на Optag е да подобри сигурността на летищата, като даде възможност за проследяване на подозрителни субекти и същевременно ги възпрепятства да влизат в зони с ограничен достъп. Системата би била от полза и при евакуация, за откриване на изгубени деца или пътници, които закъсняват за полет.
Идеята за RFID идентификация не е нещо ново. Но за разлика от стандартните устройства с обсег от няколко сантиметра, технологията на Бренан действа в радиус от 10-20 метра и открива мястото на обекта с рамките на 1 метър.
Все още обаче има много въпросителни около проекта Optag. Не е съвсем ясно как ще се осигури носенето на RFID етикета от хората, които вече са маркирани с него, тъй като дизайнът на устройството за тази цел се разработва в момента. Има и спорни въпроси, свързани с нарушаване правата на личността.

Коментар