AI скоро ще освободи мениджърите от рутинна работа

Ролята на мениджъра ще бъде напълно предефинирана през следващите четири години
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект (AI) и други нови технологии като виртуални лични асистенти и чат ботове скоро ще променят ролята на мениджърите. Според анализ на Gartner, тези иновации ще поемат 69% от натовареността на мениджъра до 2024 г.

„Ролята на мениджъра ще бъде напълно предефинирана през следващите четири години”, казва Хелън Потетевин, вицепрезидент по изследвания в Gartner, като подчертава, че в момента мениджърите често трябва да отделят време за попълване на формуляри, актуализиране на информация и одобряване на работни процеси.

По нейните думи, използвайки AI за автоматизиране на тези задачи, мениджърите ще могат да отделят по-малко време за управление на взаимодействието и повече за обучение, управление на изпълнението и поставяне на цели.

Освен това анализаторите отбелязват, че изкуственият интелект и други нови технологии правят работата по-достъпна за служители с увреждания, което е много важно при липса на квалифициран персонал.

В организации, които активно набират хора с увреждания, намалява текучеството на служители, а производителността на труда и рентабилността растат, отбелязва в доклада си Gartner.

Експертната прогноза сочи, че до 2023 г. броят на заетите хора с увреждания ще се утрои, тъй като AI и свързаните с него технологии ще помогнат за намаляване на бариерите пред тази категория работници.

Коментари по темата: „AI скоро ще освободи мениджърите от рутинна работа”

добавете коментар...

  1. (c:

    Нека обобщим, AI скоро ще замени 99% от мениджърите (т.е. 100% от меринджеите).

Коментар