Каква ще бъде съдбата на Internet Explorer в Windows

Ветеранът Internet Explorer остава в Windows, но Microsoft силно препоръчва Edge
(снимка: CC0 Public Domain)

Новата версия на браузъра Edge, базиран на проекта с отворен код Chromium, вече е част от Windows 10, а Microsoft все по-упорито тласка потребителите на стария Internet Explorer да преминат към по-модерен браузър.

Каква ще бъде съдбата на Internet Explorer – ветерана сред браузърите – в Windows? Тя определено зависи от версията на операционната система, заедно с която се използва браузърът.

В Windows 7 последната поддържана версия е Internet Explorer 11. По-нови версии на браузъра вече не могат да се инсталират. Освен това, с прекратяване на поддръжката на Windows 7 (от 14 януари т.г.) спират и актуализациите на Internet Explorer.

Като се има предвид, че Edge на база Chromium е достъпен и за Windows 7, Microsoft препоръчва на потребителите да инсталират новия браузър, в резултат на което той ще стане браузър по подразбиране в системата, заменяйки Internet Explorer.

Windows 8.1 все още получава актуализации на сигурността, както и Internet Explorer за тази операционна система. Потребителите могат да продължат да използват IE като браузър по подразбиране, но Microsoft препоръчва инсталиране на Edge. Поддръжката за Windows 8.1 ще продължи до 2023 г. и през цялото това време IE ще получава актуализации на сигурността.

В момента има три браузъра на Microsoft за Windows 10 – Internet Explorer 11, старият Edge и новият Edge на база Chromium. Всички те работят и се актуализират, за да поддържат съвместимост, но Microsoft препоръчва Edge на база Chromium.

Както при Windows 7, ако инсталирате новия Edge, той ще се превърне в браузър по подразбиране, замествайки стария Edge. В същото време Internet Explorer ще продължи да получава актуализации на сигурността, докато и самата операционна система се поддържа.

Коментар