Nvidia критикува процесорите на Intel

Бъдещето принадлежи на хетерогенни решения, при които централният процесор (CPU) ще изпълнява по-непретенциозни задачи, а графичният чип (GPU) ще се заеме с високопроизводителни изчисления.
С тази прогноза се ангажира Бил Дали, ръководител на изследователската дейност в компанията Nvidia. Неговите думи пред Ню Йорк Таймс идват в отговор на шумно демонстрираните амбиции на Intel в областта на самостоятелните графични процесори, където Nvidia е основен играч.
На форума за разработчици в Пекин миналата седмица Intel показа пластина с чипове Larrabee, с което доказа, че е близо до пускане на завършен GPU продукт. Наблюдателите на пазара очакват още тази година да се появят 3D платки с новия графичен процесор на Intel.
Бил Дали критикува процесорите с общо предназначение на Intel и AMD. Според него, първоначално заложените ограничения в архитуктурата на CPU са принудили двете компании да увеличат броя на ядрата, за да постигнат по-висока производителност.
В същото време, при GPU няма такива ограничения. Графичните процесори имат предимство в многоядрените изчисления и предлагат много по-голям потенциал за бъдещи разработки.
Плащате такса за привързаността на Intel към архитектурата x86, казва Бил Дали. Добавянето на поддръжка на набора команди x86 е свързано със съществено увеличение на площта на чипа.
Intel, от своята страна, обяснява избора на архитуктура x86 с желанието да облекчи живота на разработчиците на софтуер.

Коментар