Skype искан обратно от създателите си

Създателите на Skype Никлас Зенстрьом и Янус Фрис са решили да откупят обратно своя продукт, твърди Ню Йорк Таймс. Сегашният собственик eBay, който придоби популярната услуга за интернет разговори за 2,6 милиарда долара през 2005 година, така и не съумява да интегрира Skype в основния си бизнес.
Освен със собствени средства, Зенстрьом и Фрис ще се опитат да привлекат и инвеститори към сделката по закупуване на Skype.
Предполагаемата сума, която еBay би поискала за VoIP услугата, е около 2 милиарда долара. Според анализатори, минималната цена на Skype е $1,7 милиарда.
Миналата година eBay оцени Skype на 1,4 милирда долара, като така фактически призна, че е направил неизгодна покупка през 2005-а. Неотдавна изпълнителният директор на eBay Джон Донахо заяви, че Skype може да бъде продаден.
Вероятността двамата създатели на приложението да го придобият обратно е най-голяма. Зенстрьом и Фрис, чрез тяхната компания Joltid, държат правата върху технология, която е в основата на Skype.
Наскоро Joltid анулира лиценза на eBay за използване на ключовата технология. Възникналият конфликт едва ли ще бъде решен до края на годината и може да отблъсне други потенциални купувачи.
През 2008 година Skype се утвърди като най-големият оператор на международни гласови комуникации с 8% дял от пазара. Услугата използват на 400 милиона души по света.

Коментар