Windows 10 проработи на микрокомпютър Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 Model B е най-производителният модел от линията
(снимка: Marcin / Twitter)

Ентусиаст пусна пълноценна версия на Windows 10 за ARM върху микрокомпютър Raspberry Pi 4. Благодарение на x86 емулацията, на подобна конфигурация могат да се изпълняват Windows приложения.

По-конкретно, разработчик, известен като Marcin, е инсталирал Windows 10 за ARM Build 17134 (актуализация от април 2018 г.) на устройство Raspberry Pi 4 Model B. Миникомпютърът Raspberry Pi 4 е най-продуктивният в Pi линията.

По-рано Marcin успешно пусна Windows 10 за ARM на Raspberry Pi 3. Официално съвместима само с два модела от линията – Raspberry Pi 2 и Raspberry Pi 3B – е версията Windows 10 IoT Core. Други ентусиасти, които искат да повторят експеримента, ще се нуждаят от инструмент, наречен WoA Deployer, и образ на Windows 10 за ARM.

Windows 10 работи успешно на микрокомпютър Raspberry Pi 4 Model B
(снимка: Marcin / Twitter)

В основата на Raspberry Pi 4 е едночиповата система (SoC) Broadcom BCM2711B0 с четириядрен процесор Cortex A72, работещ на тактова честота 1,5GHz. Тъй като Windows 10 на ARM извършва x86 емулация, приложения за настолната версия на Windows 10 ще работят бавно. Но от 4GB RAM е използван само 1GB, така че има потенциал за повишаване на скоростта.

Коментар