Започна 6G надпреварата, обещават скорости до 8000Gbps

Мобилните 6G мрежи ще отворят изцяло нови сценарии за използване на интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Развитието на мобилните мрежи от пето поколение (5G) едва започва, но китайците вече мислят за технология от шесто поколение (6G). Наскоро Министерството на науката и технологиите на Китай стартира подготвителна работа за развитие на бъдещите 6G мрежи.

Според някои експерти, пиковата скорост на предаване на данни в 6G мрежите може да достигне 8000 гигабита в секунда (Gbps), докато рекордната скорост на предаване на данни в 5G мрежите е около 35 Gbps. Реалната скорост във вече работещите 5G мрежи е много по-ниска.

Д-р Махяр Ширванимогхадам от Университета в Сидни казва, цитиран от phoneandroid, че подобна скорост би отворила изцяло нови сценарии за използване на интернет и ще революционизира взаимодействието между хората и технологиите.

Китай създаде две работни групи за надзор на 6G изследванията. Една от групите се състои от няколко ръководители на съответните министерства. Втората група включва десетки експерти от университети, изследователски институти и технологични компании.

Мнозина се питат не започва ли твърде рано работата по 6G, като се има предвид, че 5G мрежите още са в начален стадий. Всъщност развитието на ново поколение мобилни мрежи отнема около 10 години. При подобни времеви рамки се очаква мрежите от шесто поколение да заработят чак през 2030 година.

Коментари по темата: „Започна 6G надпреварата, обещават скорости до 8000Gbps”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    на калпав софтуер и adult content, bandwidth-a му е тесен.. та за това

  2. Пешо

    с тия скорости мозъка на хората ще е изпържен.

  3. БлаБлаБла

    Да вземат първо обещаните 3G и 4G скорости да достигнат, после да гледат напред и настрани. Поредното бла-бла-бла от журналисти без стотинка покритие

  4. Anonymous

    Бла-бла-бла… 7G, скорости, дрън-дрън… На какъв процент от потребителите изобщо са необходими такива скорости, а пък на тези, дето не могат без тях, за какъв дявол им е да ги получават през ненадеждни мобилни мрежи?

  5. Д-р Х

    Фантасмагории – като “максималните” скорости на WiFi, които никой никога не е виждал!

  6. Anonymous

    Обещанието културна лъжа.

Коментар