След важно гласуване в Брюксел – чакаме iPhone с USB Type-C

Потребителите на iPhone най-сетне може да получат желания USB Type-C порт
(снимка: CC0 Public Domain)

Мечтата на милиони потребители на Apple скоро ще стане реалност. Европа въвежда единен конектор за зареждане на мобилни устройства и това вероятно ще бъде USB Type-C, какъвто iPhone не предлага към момента.

Европейският парламент гласува вчера с огромно мнозинство приемането на единен стандартен порт за зареждане на мобилни устройства. 582 парламентаристи гласуваха за приемането на стандарта, 40 бяха против, а 37 въздържали се.

Сега Европейската комисия трябва да изготви регламент за единно зарядно до юли 2020 г. Въпреки че законодателите не са посочили точния стандарт, с голяма вероятност това ще бъде USB Type-C, отбелязва TechRadar.

Промяната в европейското законодателство ще засегне сериозно производителите на мобилни устройства и особено Apple. Докато производителите на смартфони и таблети с Android сами активно преминават към конектор USB Type-C, Apple се съпротивлява и държи на собствения си Lightning интерфейс.

Компанията не е доволна от подобно развитие и критикува инициативата на Европейския парламент. Apple твърди, че универсалното зарядно ще „задуши иновациите”.

Портът Lightning се появи за първи път в iPhone 5, а преди това смартфоните на Apple използваха обемисти зарядни устройства. През 2018 г. компанията пусна устройство с USB Type-C и това беше iPad Pro. Слуховете за преход на iPhone към USB Type-C вълнуват феновете на Apple от няколко години, но „чудото” все не се случваше.

Коментари по темата: „След важно гласуване в Брюксел – чакаме iPhone с USB Type-C”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Защо да не е правилен регламента? Трябва да има стандартизация за нещо толкова елементарно, също така добре работещо и лесно за използване. Съответно в комплектите да няма зарядно, а допълнително срещу символична сума или безплатно да ти дават при поискване ПРИ закупуване на телефон.

    Не може така сума ти зарядни да се правят без да са реално нужни.

  2. мхм

    (c: ти не разбираш какво е изискването….самият телефон да е с Type-C конектор, а не самото зарядно. Много са далеч от регламента който е гласуван. Това с тия преходници не важи тука. iPhone са само с Lightning конектор в момента, но реално този регламент не мисля, че е правилен колкото и да мразя Apple.

  3. (с:

    Дори така да е, цената на телефона ще остане същата, т.е. спестяват си едни пари.

    А, като отидеш в някой от магазините им, те любезно ще се опитат да ти продадат допълнително зарядно.

  4. ха

    Номерът е там, че вече Apple ще бъдат длъжни да продават телефоните си без зарядно, а само със съответно споменатия кабел преходник! Това не е евтин компонент на телефоните им, а ще стане общо взето непродаваем…

  5. (c:

    Не мисля, че правилно тълкувате приетия стандарт.

    В момента новите iPhone са със зарядно с USB-C порт и кабел USB-C към Lightning. Това е напълно в регламента, защото самото зарядно е с USB-C порт 🙂

Коментар