Microsoft инвестира в AI за здравеопазването

Microsoft ще стимулира приложението на изкуствен интелект в здравеопазването
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft стартира нова програма „AI for Health” (Изкуствен интелект за здравеопазването). До 2025 г. компанията ще инвестира 40 милиона долара в медицински технологии с изкуствен интелект.

В рамките на програмата компании, нестопански и научни организации ще получат достъп до AI инструменти, облачни изчисления и други ресурси. Част от средствата ще бъдат предоставени безвъзмездно чрез грантове.

Във фокуса на програмата са научните изследвания. Microsoft планира да помогне на учените да провеждат изследвания, като им предоставя ресурси за по-прецизна профилактика, диагностика и лечение на заболявания.

Предполага се, че изкуственият интелект ще се използва за изследване на опасни заболявания – като синдром на внезапна детска смърт, диабетна ретинопатия и други.

В областта на анализа Microsoft планира да улесни глобалния обмен на информация от световната общност при идентифициране на факторите за дълголетие и смъртност. Компанията твърди, че ще обърне специално внимание на запазването на поверителността на медицинските данни.

Като част от програмата, Microsoft се застъпва за универсално равенство в здравеопазването и възможности за високотехнологична медицинска помощ за жителите на развиващите се страни.

Програмата „AI for Health” е част от проекта „AI for Good” на Microsoft, който е на стойност 165 милиона долара и цели да отговори на настоящите предизвикателства пред обществото чрез изкуствен интелект.

Коментар