Tenda AC6 – бърз домашен рутер за всеки бюджет

Tenda AC6 е един от най-достъпните на пазара домашни рутери за 4К стрийминг
(снимки: TechNews.bg)

Рутерът е ключов елемент в домашната мрежа и от правилния му избор зависи дали ще се възползвате пълноценно от услугата, предоставена от интернет доставчика. Може да имате проблеми със скоростта или покритието, особено когато свържете в мрежата няколко устройства.

Безжичният рутер Tenda AC6 решава подобни проблеми. Това е популярно на пазара устройство с опростено управление, висока производителност и изключително достъпна цена от около 50 лв. с включен ДДС и гаранция от две години.

Окомплектовка

Tenda AC6 се доставя в солидна кутия със снимка на рутера и описание на основните характеристики, вкл. Broadcom чип, двубандов Wi-Fi с гигабитовата скорост за UHD стрийминг на видео и игри, смарт управление, голямо безжично покритие и лесно инсталиране.

На кутията ще намерите и сравнителна таблица с няколко други рутера на Tenda, както и схема с типичен сценарий за използване на устройството. Освен самия рутер в комплекта влизат още захранващ адаптер, мрежов кабел и документация, вкл. ръководство за потребителя и гаранция.

Дизайн

Tenda AC6 изглежда впечатляващо и дори футуристично, с подчертано геймърски дизайн и четири външни антени с възможност за насочване в различни посоки. Това е двубандов рутер – две от антените работят в диапазона 2,4GHz, а другите две – в честотната лента 5GHz.

В помещения с много стаи работата на честота 2,4GHz осигурява по-широко покритие, но на по-ниска скорост, докато при 5GHz имаме по-малко безжично покритие, но на по-висока скорост. Нормално е по-близките до рутера устройства да използват 5GHz диапазона, а по-отдалечените – 2,4GHz. Нещо повече, AC6 позволява едновременно използване и на двете честотни ленти.

На предния панел на рутера са разположени множество LED индикатори със синя подсветка. Те показват различни състояния на устройството – дали е свързан към интернет, кои честотен диапазон е активен, към кои портове са свързани устройства и др.

На гърба се намират портовете – един WAN за гигабитова връзка към интернет и три Fast Ehernet порта 100 Mbps за свързване на различни устройства, един от които е комбиниран с IPTV, плюс гнездо за захранване, бутон за включване/изключване на Wi-Fi и бутон Reset/WPS.

Отдолу на рутера е залепен стикер с технически данни, има два отсека за закрепване и четири пластмасови крачета. Външната повърхност е с матово покритие, което не събира пръстови отпечатъци или прах по време на работа.

Производителност

Tenda AC6 е проектиран на базата на 28-нанометров чип Broadcom DCM53578, работещ на тактова честота 900 MHz. В рутера са вградени 8MB оперативна памет и 64MB постоянна. Честотната лента 2,4GHz осигурява скорост на безжично предаване на данни 300 Mbps, а скоростта при 5GHz е до 867 Mbps – така сумарно се получават 11670 Mbps при използване на Wi-Fi стандарта 802.11b/g/n/ac. Това позиционира рутера в категорията устройства AC1200.

Вградени технологии като Beamforming+ и MU-MIMO, мощните усилватели и четирите 5dBi антени осигуряват насочен безжичен сигнал до свързаните устройства във всяко кътче на жилището – за пълноценно изживяване с 4K видео, онлайн игри и други лакоми за честотна лента приложения без смущения и прекъсване на връзката.

Смарт рутер

Tenda AC6 e лесен за инсталиране, настройка и управление – от контролен панел с широк спектър от настройки, достъпен през уеб-базиран интерфейс. Налично е и мобилно приложение за управление на рутера от смартфон. Моделът поддържа автоматично прехвърляне на потребителското име и парола от стария рутер на новия за по-лесно инсталиране.

Освен типичните за всеки домашен рутер характеристики, AC6 предлага функция за родителски контрол, чрез която можете да ограничите достъпа до избрани уеб ресурси на устройствата, ползвани от децата. В допълнение, можете да конфигурирате мрежа за гости и да зададете ограничения за време и скорост.

Освен това рутерът поддържа интелигентно планиране на активността на безжичната връзка, за да намали консумацията на енергия – като изключи Wi-Fi през нощта, например.

Наличност и цена

Домашният AC1200 рутер Tenda AC6 е широко достъпен на българския пазар от партньорите на китайския производител. Моделът се предлага на цена около 50 лв. с включен ДДС за крайни клиенти, заедно с 2-годишна гаранция. Това е един от най-достъпните домашни рутери със съвременни характеристики, стабилно и широко покритие за апартаменти и къщи, със сумарна скорост до 1200 Mbps за свързаните устройства.

Коментар