Индустриалната революция идва с ентусиазъм и тревога

Индустриалната революция, базирана на автоматика, роботика и изкуственинтелект, тропа на вратата
(снимка: CC0 Public Domain)

С навлизането в 2020 г. новото десетилетие ни обещава да бъде всичко друго, но не и скучно. От революцията в автоматизацията и все по-опасния изкуствен разум до геохакването на планетата и радикалния напредък в биотехнологиите – идните 10 години ни обещават разработки, които звучат футуристично.

Индустриалната революция, базирана на автоматиката, роботиката и изкуствения интелект, тропа на вратата. Наред с ентусиазма от обещанието за повече ефективност това носи и голяма тревога. Мнозина се притесняват заради настъпването на безработица. Действително, новото десетилетие ще доведе до значителни смущения в световната работна сила. Това ще е резултат от постоянните подобрения в робо-техниката и изкуствения интелект.

Някои проучвания от 2018 г. прогнозираха загубата на 75 милиона работни места по света до 2022 г. в резултат на автоматизацията. Това обаче е свързано със създаването на други 133 милиона работни места за същия период. С други думи, можем да очакваме нетно увеличение от 58 милиона работни места.

Този доста голям обрат в работните дейности ще изисква значителна преквалификация и други големи промени. Една от най-вероятните тенденции, които ще започнем да забелязваме през 2020 г., например, ще бъдат работните места „кентаври”, които ще представляват сътрудничество между човека и изкуствения интелект.

За работещите хора сега е важно да се съсредоточат не върху възхода на роботите като заплаха за човешките работни места, а върху революцията на роботизацията и нуждата от нови компетенции, знания и умения, казва Питър Уорън Сингър, визионер и автор на редица книги за кибер-реалността, редактор в „Популярна наука”.

„Навлизаме в ера на нова индустриална революция, подобна на възхода на парните машини и фабриките”, обяснява Сингър, цитиран от Gizmodo. „Вълна от [влияние на] автоматизация и изкуствен разум залива всички сфери на човешката дейност, прилагани навсякъде – от фермата и дома до бойното поле. Ще бъдем свидетели на невероятни повишения на ефективността и нови пътища, по които хората никога не биха могли да потеглят сами”.

Струва си да се отбележи, че преобразуването на конкретни работни места и превземането им от роботи и изкуствен интелект ще се осъществява предимно по икономически причини. Ако собствениците на фирми могат да спестят пари, дори това да включва масово преместване на работници, те най-вероятно ще приемат решението.

Важно е да се разбере, че роботите не идват с цел да превземат работните места на хората, предупреждава Сингър. Това е преди всичко въпрос на управление.

Сингър казва още, че хората вече са „забравили” за травмите, причинени им от предишната индустриална революция. Сега обаче сме свидетели на промяната на работните места и ролите, появата на нови, трънливи правни и етични въпроси – и нови политики и идеологии.

При всяко действие има съответна реакция, което означава, че ще прекараме голяма част от 2020-те в намирането на нови начини да се адаптираме, да се възстановяваме и да се възползваме по-пълноценно от последващите социални и технологични промени. Това ще включва приспособяване към новите режими на работа, променена социално-икономическа динамика и нови начини на живот и движение.

Разликата във възможностите между хората и машините ще се увеличи през следващите 10 години, прогнозира Роман Ямполски, изследовател в областта на изкуствения разум в Университета в Луисвил. „Машините ще станат способни да шофират самостоятелно, да генерират завладяващи новинарски заглавия и напълно да автоматизират много работни места, включително основната секретарска работа и дори процеса на инвестиране”, казва Ямполски.

„В същото време – и като страничен ефект от подобен прогрес – ще се увеличи и познавателната пропаст между хората и машините”. Това, според Ямполски, означава, че степента на интелигентност, разграничаваща изкуствения интелект от хората, ще става все по-голяма – и то не по начин, който благоприятства човеците.

Коментари по темата: „Индустриалната революция идва с ентусиазъм и тревога”

добавете коментар...

  1. :o)

    Така е, очаквам първите атаки на AI в този век.
    Достатъчно е да се намесят в данните на хората , които ТЕ УПРАВЛЯВАТ.
    Мейли, Пароли, Акаунти, Снимки, Видео, Местоположение, Хронология…..целият ни живот.
    и тогава ще почнем “а сега накъде” 🙂

  2. Anonymous

    А може и да не е индустриална революцията

  3. Anonymous

    {°.°}

  4. маде ин чина

    Паметник за братския освободителен китайски народ които
    освободи света от нуждата да произвежда.

Коментар