80-терабайтови твърди дискове на хоризонта

Нов тип HD носител обещава твърди дискове с капацитет до 80 терабайта
(снимка: CC0 Public Domain)

Твърдите дискове (HDD) вече достигат капацитет 20 терабайта (TB). Плановете на основните играчи на този пазар предвиждат пускане на 50 TB устройства към 2026 г., благодарение на технологията HAMR, но японска компания вече говори за 80-терабайтови HDD.

Showa Denko, производител на магнитни плочи за твърди дискове, обяви, че е разработила технология, която ще позволи създаване на HDD с капацитет 70-80 TB. Тя се основава на HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording), но използва нов тип HD носител – филм от магнитна сплав (Fe-Pt), нова структура на магнитните слоеве и нови методи за контрол на температурата по време на производството.

В резултат на тези подобрения, Showa Denko постига няколко пъти по-голяма коерцитивност на магнитния носител, в сравнение със съвременните HD носители, както и нисък шум, благодарение на много малкия размер на кристалното зърно.

Производителят не се ангажира със срок за пускане на първите 80-терабайтови дискове на пазара, но уточнява, че те ще имат същия брой магнитни плочи като в днешните HDD устройства. Предполага се, че напредналите HDD с голям капацитет ще излязат след няколко години.

Коментар