Операционна система за PDA отива на бунището

Операционната система за цифрови помощници Palm OS прекратява съществуването си, съобщава руският сайт pcnews.ru. На нейно място идва Access Linux Platform (ALP) на японската компания Aceess, която миналата година закупи PalmSource.
Системата Palm OS остана в сянката на конкурентните продукти за PDA на Microsoft и Symbian, като дори самата PalmSource се отказа от използването й за сметка на Windows Mobile.
Според анализатори, бъдещата платформа ALP все още не е ясно определена. Миналата седмица се състоя презентация на новата търговска марка ALP и беше пуснат уеб сайт. Засега е известно, че всички следващи системи ще носят името ALP.
ALP ще има среда за емулация, която ще позволи използване на старите приложения за Palm, но системата ще трябва да преодолява още достатъчно голям брой проблеми. Към момента съществуват множество варианти на Linux платформи, което може да доведе до несъвместимост в работата на някои приложения.
Анализаторите смятат обаче че новата платформа за PDA, базирана на Linux, има по-големи шансове да се наложи на пазара от Palm OS. Вече са постигнати споразумения за поддръжка на ALP от страна на някои разработчици на софтуерни приложения. Първата версия на Access Linux Platform се очаква следващата година.

Коментар