Обещаващият стартъп Essential затвори врати

Essential PH-1 не донесе желания пазарен успех на проекта на Анди Рубин
(снимка: Essential)

Младата компания Essential, основана от един от създателите на мобилната операционна система Android – Анди Рубин, приключи съществуването си, след като не успя да се наложи като играч на пазара за смартфони, става ясно от съобщение на официалния сайт на фирмата.

През май 2017 г. стартъпът обяви смартфона Essential Phone (Essential PH-1) с обещанието да го пусне в продажба до края на юни същата година. Но компанията не успя да спази този срок, а чакането продължи месец и половина – Essential Phone излезе на пазара едва в средата на август.

Въпреки повишения интерес, продажбите на Essential PH-1 останаха скромни. До юни 2018 г. компанията на Анди Рубин продаде около 150 хиляди смартфона. Същевременно десетки инженери, както и няколко топ мениджъри напуснаха Essential, а ръководството на фирмата се замисли за продажба на бизнеса.

През октомври 2019 г. Анди Рубин публикува снимки на прототип на необичаен GEM смартфон. Това устройство се отличаваше с формата си – тесен и удължен смартфон, подобен на дистанционно управление за телевизор.

Удълженият смартфон GEM така и не стигна до пазара
(снимка: Essential)

Оттогава Essential не намери начин да произведе и пусне на пазара иновативния модел GEM, поради което ръководството реши да затвори компанията. Актуализацията на софтуера за Essential PH-1, пусната на 3 февруари, ще бъде последна, уточняват от фирмата.

Essential беше един от най-обещаващите стартъпи в Силициевата долина. По време на своето съществуване компанията привлече инвестиции в размер на 330 милиона долара, а пазарната й оценка достигна един милиард долара.

Коментари по темата: „Обещаващият стартъп Essential затвори врати”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Πитъp Шиф:
    Koгaтo нe знaeш, чe имa бaлoн, нe виждaш пpиближaвaщaтa ce ĸapфицa

  2. Anonymous

    Тоя Калитко едно време излъга Гугъл и им продаде тотална помия, която последните до ден днешен не могат да доизчистят.

    Нито тогава, нито сега има нещо обещаващо около тоя дънер.

Коментар