Индустриален гигант минава изцяло на електромобили

Всички автомобили в автопарка на Schneider Electric ще бъдат електрически до 2030 г.
(снимка: Schneider Electric)

Компанията за енергиен мениджмънт и автоматизация Schneider Electric се присъедини към инициативата EV100 на неправителствената организация „Група по климата”. Нейната цел е до 2030 г. фирмените автопаркове да се състоят изцяло от електрически автомобили.

Според нов доклад на Междуправителствения панел за климатично изменение,  глобалните емисии на въглероден диоксид трябва да бъдат намалени с 45% до 2030 г., за да се ограничат климатичните промени до 1,5°C повишение на средната температура в световен мащаб. Електрическата мобилност е ключова за постигане на тази перспектива в съчетание с декарбонизацията, децентрализацията и дигитализацията на енергията.

Възприемането на електрическата мобилност обаче е по-бавно, отколкото е необходимо. Schneider Electric иска да демонстрира, че е постижима бърза промяна, като същевременно се гарантира комфорт и икономии за шофьора. До 2030 г. компанията ще подмени 14 хиляди фирмени автомобила в над 50 страни с електромобили.

До 10 години Schneider Electric ще инсталира инфраструктура за зареждане на електрически коли в основните си офиси и фабрики, като водещите страни вече показват възможностите на иновативната EcoStruxure eMobility архитектура с микромрежови технологии, управление на активи и нови системи за енергиен мениджмънт.

През 2019 г. Schneider Electric ускори своята климатична стратегия, по-специално целта да постигне въглероден неутралитет в собствената си екосистема до 2025 г. и нулеви емисии до 2030 г. С присъединяването си към инициативата EV100, компанията се ангажира да ускори мерките си по климата. Преминаването към електрически автопарк ще позволи да се намалят преките емисии на въглероден диоксид от автомобилите на компанията до 2030 г.

Освен че ще преобрази собствения автопарк с електрически превозни средства, Schneider Electric помага и на  други компании да осъществят трансформацията, като инвестира и партнира със стартиращи бизнеси. Сред тях са eIQ Mobility, фокусирана върху консултантски услуги и софтуер за електрифициране на автопарка, и DST, която предлага логистика на електромобилен автопарк като услуга. Тези компании разполагат с над 16 хиляди електрически автомобили.

Schneider Electric е също така инвеститор и партньор на Volta, чийто иновативен бизнес модел дава възможност за безплатно зареждане на електрически коли на шофьори, собственици на недвижими имоти, срещу реклама.

Коментари по темата: „Индустриален гигант минава изцяло на електромобили”

добавете коментар...

  1. :o)

    Шнайдер си имали бизнесче да продават Зарядни станции, ама иначе са големи спасители на света…интереса клати феса, нали така 😉

  2. Anonymous

    14 хиляди фирмени автомобила в над 50 страни

    14000/50= 2800 в 1 страна

    14 000 шофьора е най-голямата транспортна фирма в света със собствени шофьори.

  3. Пешо

    Зорлем еко тъпотии.

Коментар