Робот разпознава заразените с коронавирус

Китай ще бори разпространението на коронавируса с помощта на роботи
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайски инженери са разработили специално устройство, което може да измерва температурата на множество хора без контакт с тях. Роботът ще помогне на местните лекари в борбата срещу коронавируса, съобщи агенция Синхуа.

Мей Ксуесонг, професор от университета Сиан Джиатонг в западната китайска провинция Шанси, казва, че докато ръчно може да се измерва температурата само на един човек в даден момент, роботът, създаден от неговия екип, измерва телесните температури на хората в тълпата, като сканира телесните им изображения, и разпознава по лицата онези от тях с висока температура.

Освен това екипът е създал робот, който може да извършава дезинфекция с ултравиолетово устройство. И двата робота са подходящи за обслужване на гари, летища, болници и други обществени места, с цел подобряване на епидемичния контрол и ефективността на дезинфекция, като същевременно намаляват рисковете от заразяване на хората.

Мей Ксуесонг уточнява, че малка партида от робота за скрининг на телесната температура е произведена от компанията Xi’an Youibot Technology Co. и вече доказва на практика високата си точност на измерване.

Коментари по темата: „Робот разпознава заразените с коронавирус”

добавете коментар...

 1. стар лекар

  1 на 10 няма никакви симптоми а е силно заразоносител мощещ да зарази милиони.Какво е измерват.Ще измерват температурата на тези,които са в стадий летален и са развили симптомите и ще умрат.Това и леекар от 1000метра може да го направи само по вида и походката на пациента.

 2. Anonymous

  Редица специалисти посочват, че резултатите от въздействието на акустичното оръжие върху човек най-добре са проявени по време и след митинга на опозицията в грузинската столица Тбилиси на 7 ноември 2007 г.

  Грузинските сили за сигурност използвали американски акустичен генератор, монтиран на полицейски джип.

  Очевидци твърдят, че поразените били обхванати от непонятен ужас и желание бързо да напуснат зоната на въздействие.

  Много хора загубили контрол над себе си и след митинга не могли да си обяснят как са попаднали в различни квартали на града.

 3. Фофу

  “Китайски инженери са разработили специално устройство, което може да измерва температурата на множество хора без контакт с тях.”

  Все си мислех, че на това му викат термокамери и че отдавна ги има по повечето летища.

Коментар