AMD взима дял от Intel в Западна Европа

AMD преживява ренесанс под ръководството на Лиза Су
(снимка: AMD)

Продължава настъплението на AMD на пазара за РС процесори, като това е за сметка на лидера Intel, който не смогва да задоволи търсенето, а освен това се бави с прехода към по-тънки технологични норми.

Доставките на Intel процесори за настолни компютри, работни станции и лаптопи в Западна Европа са намалели с 2,3% през последното тримесечие – до 5,34 милиона единици, сочи доклад на анализаторската компания Context, данни от който публикува The Register.

Делът на най-големия играч на пазара за РС процесори намалява от 91,1% на 84,1% за една година. В същото време процесорният пазар като цяло нараства с 5,8% до 6,348 милиона единици.

Доставките на процесори за бизнес компютри се увеличават с 15,2%, но Intel бележи ръст само с 8,2%, в резултат на което делът на компанията в този сегмент пада от 94,8% на 89,3%. При процесорите за потребителски компютри делът на Intel се свива от 87,1% до 77,5%.

Тенденцията на спад при Intel се дължи в голяма степен на успехите на AMD с процесорите Ryzen, но немалка роля играе и дефицитът на интелски процесори, отбелязват анализаторите.

Показателите за растеж на AMD са впечатляващи – доставките на компютри, базирани на AMD процесори, са се удвоили през последното тримесечие спрямо същия период на предходната година. В бизнес сегмента ръстът на AMD възлиза на 200,6%, а в потребителския сегмент е 68,2%.

Коментар