Две сценария за влиянието на коронавируса върху РС пазара

Световният РС пазар може да претърпи спад до 8,5% тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Експерти на изследователската компания Canalys съставиха два сценария за възможното въздействие на коронавируса върху глобалния пазар на персонални компютри тази година.

В оптимистичната версия на доклада ситуацията ще се стабилизира до април, а в песимистичната – едва в края на второто тримесечие. Очаква се пазарът на персонални компютри да се свие тази година в рамките на 3,4% до 8,5%.

Анализът се базира на прогноза за възстановяването на производството на РС и компоненти до обичайното ниво. Оптимистичният вариант е оценен с 80-процентова вероятност. В този случай още през март производствените мощности ще заработят на 85% от обичайния си капацитет, а до април всичко ще се върне на 100%.

По-малко вероятен е песимистичният сценарий. При него се очаква производството през май да не надвишава 90 процента от нормалното и едва през юни да се върне към обичайния си капацитет.

И в двата сценария коронавирусът ще повлияе на броя на пуснатите на пазара персонални компютри тази година. Оптимистичната версия предвижда намаляване на предлагането с 3,4%, в сравнение с 2019 г., а в песимистичната версия се очаква спад от 8,5%.

Китайският пазар ще се възстанови по-бавно от глобалния. Едва през четвъртото тримесечие динамиката на доставките ще стане положителна. При оптимистичния сценарий доставките на компютри през годината ще намелят с 3,8%, а при песимистичния – с 12,2%.

Ако световният пазар се върне към постоянен растеж през 2021 г., тогава китайският пазар ще расте средно с 6,3% в периода до 2024 г. Според авторите на прогнозата, производството на печатни платки и сглобяването на компютри ще пострадат най-много от избухването на коронавируса в Китай.

Коментар