Зрели стартъпи привличат финтех инвестициите

На финтех пазара се появяват все повече зрели стартъпи
(снимка: CC0 Public Domain)

Около 53,3 милиарда долара са инвестирани в разработчиците на финансови технологии през 2019 г., което е с 4% по-малко, в сравнение с предходната година, сочи анализ на CB Insights – изследователска компания, специализирана в проучванията на пазара за рисково финансиране.

През 2018 г. една китайска компания, Ant Financial Services, известна с платежната услуга Alipay, привлече 14 милиарда долара. Ако тя не бъде взета под внимание, глобалните инвестиции във финтех стартъпи щяха да нараснат с 29% през 2019 г. Същевременно, броят на транзакциите се е увеличил от 3251 през 2018 г. до 3472 година през 2019 г.

Около 50% от финансирането на финтех компании през миналата година, или 17,2 милиарда долара, са направени в 83 мега-рунда (инвестиции над 100 милиона долара), сочат данните на CB Insights. По брой „мега-рундове” 2019-а е рекордна година на всички пазари, с изключение на Европа.

Броят на инвестиционните транзакции, сключени с финтех стартъпи в ранните им етапи, в Азия, Европа и САЩ е намалял. В същото време броят на транзакциите на етапа на инвестициионен рунд от серия Б и по-висок, напротив, се увеличава. Авторите на доклада смятат, че това показва появата на пазара на по-голям брой зрели финтех стартъпи.

Въпреки голямото търсене на финансови технологии в целия свят, има вероятност увеличаващите се инвестиции в стартъпи да се концентрират в бързо развиващите се икономики, където все още има огромен потребителски и корпоративен пазар, който не е получил подходящия отговор и е гладен за иновации, коментират от компанията Accenture.

Основните инвестиции във финтех сектора все още са концентрирани на пазара в САЩ. Там през 2019 г. са инвестирани 26,1 милиарда долара, което е с 54% повече спрямо предходната година. Британските стартъпи са получили общо 6,3 милиарда долара, или с 63% повече в сравнение с 2018 г. Значително увеличение на инвестициите се наблюдава във финтех стартъпите в Индия, Бразилия и Германия.

Общата инвестиция във финтех компании в Китай през 2019 г. възлиза на 1,9 милиарда долара, в сравнение с 25,5 милиарда долара година по-рано (намаление от 92,5%). Ако бъдат изключени средствата, събрани от Ant Financial, инвестициите в Китай намаляват с 83%.

Инвестициите в рисков капитал са циклични, така че не е изненадващо, ако намалеят след период на рекордни обеми или много висока активност, казва Алберт Чан, ръководител на финансовите услуги на Accenture за китайския пазар. През 2019 г. в Китай не е имало мега сделки.

Коментар