Нов алианс обещава „стратосферен” интернет

Стратосферният проект може да осигури интернет в трудностъпни райони
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко компании от телекомуникационната, ИТ и аерокосмическата индустрия създадоха HAPS Alliance. Членовете на Алианса ще развиват и популяризират съвместно технология за интернет, използвайки летателни апарати, разположени в стратосферата.

В състава на HAPS Alliance влизат в момента SoftBank (включително дъщерното дружество HAPS Mobile), Loon (част от холдинг Alphabet), AeroVironment, Airbus Defense and Space, Bharti Airtel, China Telecom, Deutsche Telekom, Telefonaktiebolaget LM Ericsson, Intelsat US, Nokia и Telefónica SA.

Членовете на Алианса възнамеряват да тласнат правителствата към по-активно внедряване на „интернет на голяма височина” и да създадат условия за сътрудничество, разработвайки общи стандарти.

Платформите, разположени в стратосферата, имат предимство пред наземната инфраструктура в региони, където разполагането на оборудване и кабели е невъзможно по технически причини или е икономически необосновано, вкл. планини, отдалечени острови и развиващите се страни.

Така например, сътрудничество между Loon и безжичните оператори в Кения и Перу, направи възможен достъпът до интернет в труднодостъпни райони с ниска плътност на населението.

Коментар