Ватиканът настоява за етика в изкуствения интелект

Изкуственият интелект повдига все повече етични въпроси в обществото
(снимка: CC0 Public Domain)

Бързото навлизане на технологиите за изкуствен интелект тревожи обществото. Различни организации, институции и дори частните компании повдигат въпроса за етиката на AI. Към тях се присъедини и Ватиканът.

Католическата църква обединява сили с ИТ компаниите в разработката на правила за изкуствения интелект. В най-общи линии те се свеждат до опазване на личния живот на човека, като се вземат предвид нуждите на хората и се зачитат техните права.

Документът, озаглавен „Римски призив за AI етиката”, насърчава регулаторния подход към „алгоритмично-етичната” визия за дизайна [на изкуствения интелект], с прозрачност, отговорност, безпристрастност, надеждност, сигурност и поверителност, предаде USA Today.

Предложените принципи вече са подкрепени от Microsoft и IBM, като се очаква и други големи компании да направят това. Засега обаче няма яснота как ще бъде реализирана предложената инициатива в системите за изкуствен интелект.

Ватиканът не е първият, който предлага подобни етнични правила. Преди това Пентагонът прие набор от правила, според които изкуственият интелект трябва да бъде отговорен, разбираем, управляем и надежден.

Коментари по темата: „Ватиканът настоява за етика в изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. Някой

    Обзалагам се, че ако тръгне Skynet, първо ще изтреби падретата педофили, които раздават акъл.

  2. ..

    Абе, те и хората настояват за етика в Римо-католическата църква вече над 1000 години …

Коментар