Android работи и на iPhone 7, макар и с ограничения

iPhone е способен да работи и под управление на Android
(снимка: Forbes / YouTube стоп кадър)

Ентусиасти-разработчици пуснаха бета версия на незавършен джейлбрейк, който позволява на също толкова ентусиазирани потребители да стартират операционна система Android на смартфони iPhone.

За целта екипът на Correlium използва джейлбрейк-експлойт Checkra1n, който дава достъп до зареждащия модул на стари епълски смартфони. В момента решението Project Sandcastle работи на iPhone 7 и iPhone 7 Plus, на които може да се инсталира частично работеща версия на Android.

След подобна инсталация много хардуерни компоненти не функционират. Сред тях са камерата, Bluetooth модулът, графичният чип, аудио-изходът и др. Но екранът, Wi-Fi и USB работят нормално.

В допълнение, Project Sandcastle поддържа файловата система APFS само в режим на четене, докато системата от „трети страни” е инсталирана на отделен дял, без да засяга iOS. Така че това е много ранна версия на софтуера.

Не за първи път ентусиасти се заемат със задачата да пуснат Android на iPhone. През 2010 г. същият екип, който в момента работи по Project Sandcastle, се опита да портира платформата на Google за iPhone 2G.

Бета версия на новото решение е достъпна за свободно изтегляне от уебсайта на Project Sandcastle, но освен за експериментални цели, едва ли би имала друго предназначение. Изходният ход на софтуера е публикуван в GitHub.

Коментар