HP отново отхвърли офертата за сливане на Xerox

За втори път HP Inc. отхвърля предложение за сливане на Xerox
(снимка: HP Inc.)

Ръководството на HP Inc. заяви, че отхвърля предложението за сливане на Xerox. Това е вторият отказ на производителя на компютри и печатащи устройства, който счита, че предложената сума е твърде малка.

„Нашето послание към акционерите на HP Inc. е ясно: офертата на Xerox подценява HP Inc. [Сделката] е непропорционално полезна за акционерите на Xerox, в сравнение с акционерите на HP Inc.”, заяви председателят на борда на директорите Чип Берг, цитиран от Ройтерс.

Според HP, оценките на Xerox за синергията между двете компании са по-високи от разумно постижимите. Нещо повече, продажбите на Xerox намаляват, а скорошното й оттегляне от съвместното предприятие Fujifilm „създава сериозни опасения за бъдещата й позиция” на пазара.

Първоначално Xerox предложи на HP Inc. да я купи за 32 милиарда долара, а по-късно повиши офертата си до 35 милиарда долара. Когато HP за първи път отхвърли предложението за „приятелско сливане”, Xerox я заплаши с „враждебно поглъщане” и започна да комуникира директно с акционерите на HP в опит да ги убеди в ползите от сливането.

В отговор HP предприе мерки за защита срещу „враждебна” сделка: компанията стартира голяма програма за връщане на капитала на акционерите в размер на 16 милиарда долара за три години.

Коментар