България е врата към Европа за индийския бизнес

Интересът на индийските инвеститори към България нараства
(снимка: CC0 Public Domain)

Двустранната търговия между Индия и България нараства стабилно, а участници в процесите на бизнес сътрудничество между двете държави са както големи предприятия, така и малки и средни фирми, стана ясно от проведена наскоро регионална среща в Русе.

Информационните и комуникационни технологии са сред отраслите с най-голям потенциал за бизнес партньорство между България и Индия, наред със селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, биотехнологиите и химическата промишленост, посочи Пуджа Капур, посланик на Индия в България.

Вече има редица примери за успешно реализирани българо-индийски проекти от различни бизнес сектори, допълни тя по врече на срещата „Нови бизнес възможности между България и Индия в регион Русе”.

„Наблюдаваме все по-голямо внимание от страна на индийските инвеститори към България. Страната ни се позиционира и като врата към Европа, осигурявайки много по-лесен достъп до останалите европейски държави”, заяви Калин Радев, председател на борда на Индийско-българската бизнес камара.

Според него, редица български компании се насочват към развиване на бизнес в Индия, тъй като пазарът в азиатската държава е огромен, потреблението расте изключително бързо и всеки продукт или услуга, които отговарят на спецификите на страната, има огромен потенциал.

Създадени са условия и програми, които дават възможност на местния бизнес да създаде дългосрочно сътрудничество с водещи индийски компании. „Не е задължително да си голям, за да оперираш на територията на голяма държава – малките и средни предприятия също се справят много добре”, подчерта Пуджа Капур.

Коментар