Китайска технология разпознава и лица с маска

Дори хората с маски могат да бъдат идентифицирани с напреднала китайска технология
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай вече използва модерни системи за електронно наблюдение, които разпознават лица с висока точност. Но те работят добре в нормални условия, когато лицето на човека не е покрито. Ето че честна компания предложи решение за идентифициране и на хора маски на лицата.

Hanwang Technology, известна още като Hanvon, твърди, че е разработила първата в страната технология за разпознаване на лица, способна да разпознае човек, който носи маска. Подобна технология е особено актуална в момента, тъй като повечето китайци носят маски, заради епидемията от коронавирус.

Разработката на новата система стартира през януари, отбелязва Ройтерс. Тя се основава на доказана през последните десет години технология, образцова база данни с приблизително 6 милиона лица без маски и значително по-малка база от лица с маски.

Технологията вече е налична като решение в търговската мрежа. Предлага се в два варианта: едноканален, който е подходящ за наблюдение на входовете на сградите, и многоканален, който работи с няколко камери едновременно.

Според разработчиците, вторият вариант може да идентифицира около 30 души всяка секунда. Когато човек носи маска, точността на разпознаване е приблизително 95%, а за хора без маска системата достига точност от 99,5%.

Коментар