8K телевизорите с петкратен ръст тази година

Много от водещите производители вече предлагат 8K телевизори
(снимка: CC0 Public Domain)

Рязко увеличение в предлагането на телевизори с 8К резолюция се очаква на световния пазар тази година, съобщи тайванското издание DigiTimes, позовавайки се на източници от индустрията.

Телевизорите с 8К панели имат резолюция 7680х4320 пиксела. Това е четири пъти повече, в сравнение с 4K (3840х2160 пиксела) и 16 пъти спрямо Full HD (1920х1080 пиксела).

Много от водещите производители вече предлагат 8K телевизори. Сред тях са Samsung Electronics, TCL, Sharp, LG Electronics и Sony. Цената на тези модели все още е много висока.

Според пазарните анализи, миналата година са доставени приблизително 430 хиляди 8K телевизора в световен мащаб. Очаква се почти петкратен ръст през настоящата година – до 2 милиона бройки.

Прогнозите на анализаторите за 2022 г. сочат, че глобалният пазар на 8К телевизори ще възлезе на около 9,5 милиона единици.

Няколко фактора ще допринесат за ръста в търсенето на 8K телевизори. Това са падащите цени, появата на съответно съдържание с ултрависока резолюция и развитието на клетъчните мрежи от пето поколение (5G).

Коментари по темата: „8K телевизорите с петкратен ръст тази година”

добавете коментар...

  1. Petur

    Ще стане като с 4к, 2012 бяха безумно скъпи и безсмислени сега 8 години по късно вече си струва и се намира някакво съдържание,и тези след 6-7 ще са оферта

Коментар