Китайските стоки продължават да са най-опасни в ЕС

Броят на изтеглените от пазара на ЕС опасни потребителски продукти се е повишил с 16% през 2008 г. спрямо 2007 г., сочи годишен доклад на Комисията за функциониране на системата за бързо предупреждение за нехранителни опасни продукти (RAPEX).

Увеличението от 1 605 нотификации през 2007 г. на 1 866 през миналата година показва, че целевите проверки и правоприлагането от страна на държавите-членки стават все по-ефективни.

От друга страна, европейските стопански субекти в областта на безопасността на потребителските стоки се отнасят по-сериозно към своите отговорности и по-бързо изтеглят от пазара онези свои продукти, които не са безопасни.

Подобно на предходните години, играчките и артикулите за деца (като велосипеди, проходилки, детски креватчета и залъгалки), както и електроуредите и моторните превозни средства са продуктите, за които бяха изпратени най-много нотификации през 2008 г.

И за последната година броят на изпратените чрез системата RAPEX нотификации за продукти с произход от Китай отбеляза увеличение (от 52% през 2007 г. на 59% през 2008 г.). Това трябва да се разглежда като последствие от засиленото внимание, което органите по надзор на пазара обръщат на продуктите, за които се знае, че представляват по-висок риск, посочват от Европейската комисия.

“Най-голямото предизвикателство през 2009 г. е да гарантираме, че безопасността на продуктите не се пренебрегва в условията на настоящата финансова криза, че стопанските субекти продължават да съблюдават задълженията си по отношение на потребителите, както и че държавите-членки предоставят достатъчно ресурси за правоприлагането”, заяви комисарят по въпросите на потребителите Меглена Кунева.

Коментар