Huawei с най-много патентни заявки в Европа

Huawei има повече патентни заявки в Европа от всяка друга компания през 2019 г.
(снимка: Huawei)

Китайският технологичен гигант Huawei разширява влиянието си в Европа, въпреки натиска от страна на САЩ върху правителствата в региона да се откажат от оборудването на компанията.

През 2019 година Huawei е подала повече заявки в Европа, отколкото всяка друга компания, съобщи Блумбърг, позовавайки се на доклад на Европейското патентно ведомство (EPO).

С 3524 заявки за патенти, Huawei e значително по-напред от Samsung, която заема второ място с 2 588 заявки. Около две трети (2260) от всички европейски патентни заявки на Huawei са в областта на цифровите комуникации, включително 5G.

За сравнение, Ericsson и Qualcomm, които заемат второ и трето място в патентите за цифрови комуникации, имат съответно 1227 и 1061 заявки през миналата година, сочат данните на EPO.

Коментирайки постиженията на Huawei, Луис Беренгуер, говорител на Европейското патентно ведомство, казва, че китайската компания не пести пари за иновации.

През последната година в EPO са постъпили общо 181 406 патентни заявки, което е с 4% повече, в сравнение с 2018 г. Най-голямата категория са дигиталните комуникации – 14 177 заявки.

Очаквано, най-значителен дял в патентните заявки имат китайски, американски и европейски компании – на трите групи се падат приблизително по 25% от всички заявки.

Коментар