Пентагонът преразглежда облачен търг за 10 млрд. долара

Пентагонът планира мащабно модернизиране на облачната си инфраструктура
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че ще преразгледа решението си да сключи договор за облачни услуги на стойност 10 милиарда долара с Microsoft. Пентагонът реагира на дело, заведено от Amazon, която се считаше за фаворит в този търг.

По-рано министерството избра Microsoft за победител в търга за развитие на облачната си инфраструктура и пускане на различни услуги, включително IaaS (инфраструктура като услуга) и PaaS (платформа като услуга) решения, които ще помогнат на Пентагона да анализира и обработва големи количества секретни военни данни.

Но Министерството на правосъдието на САЩ поиска преразглеждане на договора с Microsoft, след като Amazon заведе дело във федералния съд, припомня BBC. Адвокатите на Amazon твърдят, че служителите на Пентагона неправилно са оценили предложенията на компаниите.

В отговор Пентагонът поиска 120 дни за преразглеждане на решението си за избор на доставчик. Очаква се съдията по това дело да разреши повторна оценка на участниците в търга, въпреки че все още не е взето официално решение.

Същевременно Microsoft заяви, че компанията „остава уверена” в „технологичното превъзходство” на своята оферта. Amazon, от своя страна, коментира, че е доволна от факта, че Пентагонът признава за „проблем по същество и със законността” при избора на изпълнител в търга.

Коментар