Кризата засегна повече мъжете




80% от близо 5,1 милиона американци, загубили работата си в резултат на кризата, са мъже, сочат данни на Университета Корнуел.

За първи път от 1948 година насам разликата в нивото на безработица между двата пола е само 2%, и то в полза на мъжете.

Издръжката на много семейства пада на плещите на жените, които отгоре на всичко са с около 20% по-ниско платени от мъжете. Поради това, анализаторите прогнозират по-нататъшно намаляване на покупателната способност и задълбочаване на депресивните явления в икономиката.

Половината от съкратените американци са от секторите на промишлеността и строителството, където делът на мъжете достига 7090% от работната сила. В резултат, нивото на безработица сред мъжете е възлязло на 8,8% през февруари, докато при жените този показател е 7%.

Минимално засегнати са секторите на образованието и медицинското обслужване, където 75% от заетите са жени. Над 15% от американските семейства разчитат на доходите на съпругите.

Следващи жертви на спада в икономиката се очаква да бъдат леката промишленост и модната индустрия.

Жените ще намалят покупките на дрехи и луксозни стоки и ще се съсредоточат върху ежедневните нужди като храна и комунални разходи. Това неминуемо ще доведе до спад в производството на дрехи, обувки и аксесоари, прогнозират от компанията Global Fashion Management.

Коментар