Развиващият се свят предпочита Asus Eee пред OLPC

Проучване на африкански университети за най-използваните в развиващите се страни лаптоп и десктоп компютри показа, че нетбукът Eee PC на Asus надделява над лаптопа ХО по проекта OLPC (“Лаптоп за всяко дете”).

Най-голямата в света организация с идеална цел Computer Aid International, която се занимава благотворително с доставка на безплатни компютри за бедни деца, публикува резултатите от обширно проучване за най-добрите персонални компютри, използвани в развиващите страни. То доказва чрез количествени и качествени тестове, че нетбукът Asus Eee е безспорният победител над много други евтини нетбук компютри

Първоначално Computer Aid International е подбрала 12 продукта с ниска консумация. Седем от тях са тествани в професионалните технически лаборатории ZDNet във Великобритания, които са отделили като най-подходящи пет решения.

Всички тези пет продукта след това са предоставени на три водещи африкански университета – Kenyatta University в Кения; Jos University в Нигерия и Национален университет по наука и технология на Зимбабве. Университетите са избрани на основание на техния опит в областта на компютърните науки и ИКТ.

Първите пет персонални компютри, най-подходящи за използване в развиващите се страни, според проучването, са Asus Eee, Intel Classmate, лаптопът OLPC XO, настолният компютър Inveneo Computing Station и решението за настолна виртуализация Ncomputing X300.

В доклада на организацията се казва, че Asus Eee PC се предпочита от всички тестващи екипи. Този нетбук предлага идеалният компромис между консумация на енергия, бързодействие и преносимост.

Моделът, използван за тестване от Jos University, е бил Eee PC 900, докато всички други тестове са били извършени с Asus Eee PC 701. И в двата случая лаптопите са работили с предварително инсталирана стандартна дистрибуция на Linux. Като подходящо решение за компютърни лаборатории се посочва Ncomputing X300.

При количествените тестове OLPC XO е показал най-добри резултати по отношение на консумация на енергия. Моделът обаче е бил най-бавният от всички системи по време на тестовете за бързодействие при изпълнение на група обичайни задачи като уеб сърфиране, използване на стандартни офис приложения и възпроизвеждане на видео.

Качествените тестове са включвали инсталиране и тестване на допълнителен софтуер, проверка на съвместимост с други операционни системи и свързване към интернет в LAN и безжични мрежи.

Според Тони Робъртс, основател на Computer Aid International, много страни в Африка нямат постоянен и надежден достъп до нормално електроснабдяване и са принудени да разчитат на скъпи алтернативи като слънчеви панели или дизелови генератори. Само 14% от територията на Кения е електрифицирана, например. В Зимбабве електрификацията е обхванала 34% от страната, а в Нигерия – 46%.

По тази причина благотворителната организация си поставя за цел да открие евтино решение с нисък разход на енергия, което ще подпомогне достъпността и използването на информационната технология в тези райони.

ИТ могат да играят важна роля за икономическото развитие и образователното ниво на развиващия се свят. Тези страни обаче имат уникални изисквания към оборудването, което Computer Aid International се стреми да им набави. Извършените тестове са изключително полезни за точна оценка на бързодействието и пригодността на енергийно ефективни компютърни продукти.

Коментар