Тежки дни за криптовалутите

Ветеран в търговията с криптовалути предупреди, че биткойн може да поевтинее до 1000 долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Изминалата седмица бе тежка за мнозина по целия свят и това се отнася с пълна сила за… криптовалутите. Техните цени се сринаха главоломно, най-вече покрай решението на СЗО да обяви коронавируса за пандемия. Според специалисти обаче най-лошото не е отминало.

Най-наблюдаваната криптовалута биткойн тази седмица преживя същински шок, след като цената й падна рязко. Същото се случи и с почти всички криптовалути в рамките на броени часове.

В четвъртък, 12 март, биткойн загуби 15% от стойността си само за 20 минути. На борсата CoinGecko 1BTC струваше около 7250 долара към 10:30 часа, а малко преди 11 ч. цената се понижи до малко над 6000 долара. В момента тя е даже по-ниска – около 5300 долара.

Това е доста голям спад на фона на последните седмици. Около 19 февруари цената на биткойн беше около 10 хиляди долара за една „монета”.

Останалите криптовалути се движат по сходна крива, показва анализът на CoinGecko. Почти всички бележат рязък спад на цената, особено около 12 март.

Силно засегната е криптовалутата XRP. Алткоийн, една от най-значимите „монети” от гледна точка на пазарна капитализация, поевтиня до $0,105, което спрямо нейната най-висока стойност от $0,345 (достигната преди няколко седмици) представлява срив от около 70%.

Спусъкът за този срив бе анонсът на СЗО, че новият коронавирус е истинска пандемия. Много от страните по света предприеха незабавни мерки за борба с разпространението на заразата.

Времената на икономическа несигурност променят инвестиционните нагласи, затова не е чудно, че криптовалутите усетиха рязко поевтиняване, коментират борсовите анализатори. В крайна сметка никой не иска рискови вложение във времена, когато не е ясно какви икономически сътресения предстоят, заради последствията от пандемията.

Според специалистите, най-лошото за криптовалутите все още не е дошло. Един от ветераните в търговията с криптовалути предупреди, че биткойн може да поевтинее до 1000 долара. Легендарният търговец Питър Бранд смята, че текущите събития могат да се отразят дългосрочно на койните.

В отговор на човек, който го запита дали биткойн ще падне до 5 000 долара, Бранд отбеляза, че ако погледне диаграмата на криптовалутата „без пристрастия”, той вижда цена „под 1000 долара”, което ще означава BTC да поевтинее близо 80% спрямо сегашната си цена от 5300 долара.

Паралелно с това специалистите обсъждат и други трудности за криптовалутите. През последните месеци стойността на „изкопаването” на един BTC е достигнала 8000 долара при „стандартни цени на електроенергията и най-новите публично достъпни хардуерни технологии”.

Високоплатените майнери ще бъдат изхвърлени от пазара, предвижда Нико Чонг, пазарен анализатор. Според него, може да се очаква „капитулация на майнерите”, когато много от тях ще бъдат принудени да излязат от пазара масово заради това, че биткойн се търгува не цени, които са под стойността на „изкопаване”.

Коментари по темата: „Тежки дни за криптовалутите”

добавете коментар...

  1. Пукемон

    Брей какъв коментар. Да иска да продаваш краставици на краставичари. Когато нещо поевтинява е на добре сега е момента да се помпа и купува евтино, защото след това поскъпне и тогава ще се провада за да се обере печалбата. Туй това е валидно за всичко акции, петрол и валутата на обикновената хартия.

    Ще има още по-голямо копане и купуване.

  2. Anonymous

    много майнерите”, ще излязат от пазара масово заради , цени на биткойна
    под стойността на „изкопаване”.

Коментар