Предприемачи създадоха фонд за борба с коронавируса

„Нуждата в момента е от бързи действия на регионално ниво”, заяви Красен Кюркчиев
(снимка: Фикосота)

Двама български предприемачи инициираха кампания „Помогни сега” за борба с коронавируса на територията на община Шумен. Вече са събрани 100 хиляди лева, става ясно от официалното съобщение.

Зад инициативата стоят братята Красен и Жечко Кюркчиеви. Красен е управител и собственик на компанията за бързооборотни стоки „Фикосота” с 6 завода в Шумен, а Жечко е управител и собственик на друга голяма компания в региона – „Теси”, като именно те са дарили 100 000 лв за начално финансиране на кампанията.

„Призоваваме бизнеса да се присъедини към инициативата и да подкрепи местната власт в усилията й за справяне с епидемията. Нуждата в момента е от бързи действия на регионално ниво. Възможността те да се финансират мигновено е в основата на качеството на работа на медицинските служби”, каза Красен Кюркчиев.

В рамките на инициативата при Стопанска камара Шумен е създаден фонд в полза на МБАЛ Шумен и останалите медицински обекти в областта. Събраните средства ще се използват по преценка на Общинския кризисен щаб за превенция и защита на населението от разпространението на COVID-19 – за консумативи и материали, медицинско оборудване, защитни облекла, набиране на доброволци и др.

Средствата ще бъдат изразходвани стриктно и при пълна прозрачност само по предназначение и след изрично разрешение на кризисния щаб, а публична отчетност на постъпленията и разходите ще бъде давана всяка седмица, уверяват инициаторите.

„Надявам се тази кампания да е добър пример и за други градове в страната”, допълни Красен Кюркчиев.

Коментар