AMD EPYC подсили виртуалните машини в Azure

Microsoft обяви наскоро Azure NVv4 виртуални машини, обезпечени с AMD EPYC процесори
(снимка: AMD)

Виртуални машини Microsoft Azure NVv4, снабдени с 2-ро поколение процесори AMD EPYC и графични блокове AMD Radeon Instinct, вече са достъпни за клиенти в централните и източните щати на САЩ и Западна Европа, като в следващите седмици обсегът им ще покрие още региони от света, съобщиха AMD и Microsoft. 

Първите в индустрията VM, снабдени едновременно с EPYC CPU и Radeon Instinct GPU, позволяват на клиентите да организират виртуални десктопи в облака, които са в състояние да поддържат разнообразни приложения.

Наскоро Microsoft обяви Azure VM с AMD технологии, включително Dav4-серията и Eav4-серията VM, предназначени за общи задачи, както и такива, изискващи по-големи обеми памет, а също и на HBv2-серията VM за високоопроизводителни изчислителни среди.

Dav4 серия VM включва машините Dav4 и Dasv4 Azure VM, които са предназначени за общо-разпространени приложения. Снабдени с мощни AMD EPYC 7452 процесори, тези VM предлагат до 96 vCPU-та, 384 GB RAM и 2400 GB SSD-базиран временен сторидж, с поддръжка на Azure Premium SSD.

Eav4 серия VM се състои от Eav4 и Easv4 Azure VM, насочени към приложенията с интензивно използване на паметта. Тези нови VM системи бяха първите в облака с AMD EPYC 7452 процесори и предлагат до 64% по-добра SQL Server производителност от предишното поколение E-серия VM.

HBv2 VM, въоръжени с AMD EPYC 7742 CPU, са проектирани за високопроизводителни изчислителни среди като CFD трейдинг, анализ по метода на крайните елементи, обработка на сеизмични данни, моделиране на резервоари на въглеводороди, рендериране и др.

NVv4 VM машините са снабдени с 2-ро поколение AMD EPYC CPU и AMD Radeon Instinct MI25 GPU, като предлагат съвременна работа за настолни приложения и работни станции в облака.

Lsv2 серията е подходяща за анализ на големи обеми данни („big data” приложения), SQL и NoSQL бази данни, складове за данни и големи транзакционни бази данни. Тези виртуални машини работят с процесори AMD EPYC 7551.

Коментар