Магистрала със скорост 1,28 Tbps ще свърже Африка и Европа

Първи по рода си кабел с дължина 17 000 км ще свърже Източна Африка с Европа. Магистралата е със скорост 1,28 терабита в секунда, или близо 1 600 000 видео клипа по YouTube, съобщиха от Интеруут.
Компанията Seacom е подписала договор с оператора на най-голямата мрежа за пренос на глас и данни в Европа за свързване на 17 хил. км интерконтинентална подводна фиброоптична мрежа с тази на Интеруут.
Подводният кабел ще бъде положен по източното крайбрежие на Африка и ще свързва Южна Африка, Мозамбик, Танзания и Кения с Европа и Южна Азия. Новата дигитална магистрала ще стига до Марсилия, където ще се свързва с мрежата на Интеруут и ще доставя капацитет до Европа, Северна Америка и Близкия Изток.
Така Източна Африка ще получи достъп до значителни бизнес центрове в Европа и останалия свят и повече капацитет за по-малко пари, с по-добро качество.
Подводният кабел ще доставя 1,28 терабита в секунда (Tbps), което е еквивалентно на стрийминга на едновременно около 1 600 000 видео клипа по YouTube. Той ще позволи HDTV, мрежи peer-to-peer, IPTV, както и поддържане на нарастващото търсене на интернет в Африка.
Експлоатацията на новата подводна магистрала се планира да започне през юни тази година.
Източна Африка има феноменален ръст на търсенето на интернет свързаност – потребителите са ссе увеличили с 1100% между 2000 и 2008 г. За сравнение, през същия период, в Eвропа този ръст е едва 274,3 %, а в България – 450,7%.
Развитието на телекомите в Източна Африка е крайно ограничено. Единствената опция в момента е чрез скъпи сателити с нисък капацитет. Свързаността е с лошо качество и забавяне, което е неудобоство при прехрълянето на данни с мултимедийно съдържание.
Новият подводен кабел радикално ще промени телекомуникационната индустрия на Източна Африка.

Коментар