Apple предизвиква завист с добри финансови резултати

В една от последните рекламни кампании на Microsoft е включена серия от три рекламни клипа, озаглавени “Ловец на лаптопи”. Тя е директно насочена срещу “готините”, но скъпи лаптопи на Apple, в сравнение с базираните на Windows Vista машини, които предлагат подобни спецификицаии на доста по-ниска цена.
Тази най-нова атака на Microsoft, която й струва 300 млн.долара, дойде малко късно и не успя да навреди истински на продажбите на Apple за фискалното второ тримесечие на 2009 г. От Купертино отчетоха печалби за този период, който завърши на 29 март.
Независимо от икономическия спад, Apple съумя да постигне оборот в размер на 8.16 млрд. долара и отчете печалба от 1.21 млрд. долара. За притежателите на акции на компанията тази печалба носи по 1.33 долара на акция. Резултатите на Apple за същия период на миналата година бяха 7.51 млрд. долара оборот, 1.05 млрд. печалба и по 1.16 долара на акция.
Изглежда, все пак забавените темпове на развитие на икономиката и търсенето на икономически по-изгодни покупки на нетбук компютри са оказали влияние върху продажбите на Mac компютри, които са спаднали до 2.22 милиона.
От друга страна, продажбите на iPod са се увеличили със скромните три процента до 11.01 милиона устройства, докато тези на iPhone са скочили с космическите 123% в сравнение със същия период на миналата година и са достигнали 3.79 милиона броя.
"За нас е изключително приятно да отчетем най-добрите обороти и приходи в нашата история за тримесечие, което е извън празничния сезон” , отбеляза главният финансист на Apple Питър Опънхаймър. Според него, финансовото състояние на Apple остава много стабилно. Компанията има в банката почти 29 млрд. долара в кеш и продаваеми ценни книжа.
За разлика от негови колеги от други компании, които напоследък не си позволяват да прогнозират финансови резултати за бъдещи периоди, той съобщи, че за третото фискално тримесечия на 2009 г. очакват оборот в диапазона от 7.7 млрд.долара до 7.9 млрд.долара и печалба от 0.95 до 1.00 долар на акция.
Повечето фенове на Apple сега гледат с нетърпение към началото на лятото, когато през юни се очаква компанията да обяви една нова хардуерна версия на iPhone и OS v3.0. Устройството от ново поколение вероятно ще се отличава с по-големи скорости на свързване, двойни камери и поддръжка на стерео Bluetooth.

Очаква се също най-новата версия на операционната система за iPhone да дойде с поддръжка за мултимедийни съобщения (MMS), възможности за копиране и лепене, поддръжка на работа с електронни съобщения във формат “пейзаж”, известяване за получаване на поща или телефонно повикване и други.

Коментар