Apple може да пести с процесори ARM

Очаква се Apple да представи ARM лаптопи през четвъртото тримесечие на 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

В момента всички лаптопи и настолни компютри на Apple са базирани на чипове от Intel. Но ако компанията премине към ARM архитектура, може да намали разходите за закупуване на процесори с 40-60%, твърди анализаторът Минг-Чи Куо от TF International Securities.

Подобни спестявания са много важни за Apple, която се опитва да задържи минималната цена на лаптопите си под психологическата граница от 1000 долара. Но компанията може да понесе някои допълнителни разходи след промяна на хардуерната платформа.

Така например, в момента Apple използва интегриран USB контролер в чипсета на Intel. Според Минг-Чи Куо, компанията ще трябва да получи този контролер от някой друг доставчик, като най-вероятно ASMedia ще стане такъв с изключителни права.

В компютрите си от 2020 и 2021 г. Apple ще запази USB 3.1 конекторите, но от 2022 г. ASMedia ще доставя USB4 контролери от ново поколение, които ще осигурят по-висока скорост на интерфейса.

Минг-Чи Куо вярва, че в дългосрочен план привлекателността на ARM компютрите ще помогне на Apple да увеличи продажбите. Сега компанията произвежда около 20 милиона компютъра годишно, но с течение на времето броят им ще се увеличи до 30 милиона единици.

Според експертите, Apple ще представи лаптопи с чипове ARM през четвъртото тримесечие на 2020 г., а продажбите им ще започнат или веднага след обявяването, или през първото тримесечие на 2021 г.

За възможността Apple да разработи и вгради в Mac компютрите собствени ARM процесори вместо чипове на Intel съобщи по-рано и Блумбърг. Според източници, компанията разработва такива процесори в рамките на проекта Kalamata.

Тази инициатива е част от по-широка стратегия на Apple, която трябва да гарантира, че всички устройства на Apple, включително Mac, iPhone и iPad, работят по подобен начин и си взаимодействат безпроблемно.

В момента всички iPhone, iPad, Apple Watch и Apple TV устройства се задвижват от процесори на Apple. Компанията използва чипове на Intel в своите компютри от 2005 г. насам.

Коментари по темата: „Apple може да пести с процесори ARM”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    1980г ябълки бил с 5г пред ibm в рс, та за да ги спънът купили 20%(667 мил$) от intel и влезли в борда на директорите като отказили продажби на ябълки.

    Ябълка се наложило да ползва моторола.

Коментар